BG | EN

Деца се гмуркат край дивите плажове до Варна – вземат проби за замърсяване на водата

Повече от 40 деца и младежи от Варна ще опознаят отблизо света под морското равнище това лято, пише ЕкоВарна, заглавието е на редакцията. Ще се научат да се гмуркат и да разпознават подводния свят с определители. Ще обследват и фото документират крайбрежните морски екосистеми. Ще описват и заснемат определени дънни участъци с характерни и добре запазени представители на дънната флора и фауна. Ще вземат проби от дъното край дивите плажове и буните за анализ на замърсяването на морската вода. И не на последно място – ще участват в неформални обучения на тема «Живият свят на Черно море» и «Морето не е за една ваканция».

Всичко това ще се случи по проект „Живият свят на Черно море“, реализиран от Морски клуб „Приятели на морето“, съобщи председателят на клуба Дарина Иванова.
Целта на проекта е чрез атрактивни дейности да запознае децата и младежите с морската флора и фауна в Черно море и да възпита активна позиция към опазването й. Дейностите по проекта ще се реализират до края на октомври по Северното черноморско крайбрежие, в районите на Варна, Каварна, Шабла и Тюленово. Осъществяват се с финансовата подкрепа на „Виваком регионален грант“.

Повече за проекта чуйте в Морския ни подкаст с Дарина Иванова.

Черно море е много по-интересно, отколкото повечето хора могат да си представят. То е едно от най-забележителните в света, не само заради това, че е мост между различни култури, а заради уникалните особености, които водите му притежават. Няма да преувеличим, ако наречем Черно море „капсула на времето“. То е най-големият воден басейн, чиито водни слоеве не се смесват по между си. Така сероводородът не позволява проникване на кислород по-надолу от 200 метра, което от своя страна запазва потънали предмети почти непокътнати.
Около 2500 различни вида животни обитават водите му, като повечето от тях са миди, стриди и мекотели, разбира се в него можем да открием красиви дребни риби, морски змии, делфини и дори акули. Повече за морските обитатели на Черно море, може да откриете в определителя тук.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Дестинация „Отпадъци“ – 2

Изгарянето на вносни отпадъци в България ще продължи с пълна пара. Това е изводът, с който завършихме първата част на разследването „Дестинация Отпадъци“. Това се случи преди близо 5 години. Прогнозата ни се сбъдна.

Национален екоклъстер тръгва от Варна

Национален екоклъстер беше учреден през седмицата във Варна. Основната му цел е да обедини всички заинтересовани, които работят в областта на опазването на околната среда – личности, неправителствени организации, бизнес и местни власти. Това заяви Апостол Пенков, председател на новоучреденото сдружение. По думите му, освен от Варна и София, към обединението на този етап има интерес за включване и от Стара Загора и Силистра.

Щипка сол, шепи страх

Провадия и сол. Думите са синоними заради огромното находище край града. От десетилетия се извършва индустриален добив. Което пък прибавя още една дума в речника на хората – земетресения. Не от днес. В минал подкаст ви разказахме за сегашен проект за два нови сондажа. Инженер Кадрия Мехмед сподели притесненията на съгражданите си.

Още за новините

От ДПС-Никола Козлево първи в Шуменско декларираха подкрепа за Ахмед Доган във войната му с Пеевски

Депесарите от най-малката шуменска община Никола Козлево се оказаха двигател на процесите в цялата регионална организация, която дълго се колебаеше каква позиция да заеме в откритата война между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя на движението Делян Пеевски, санкциониран за корупция по глобалния закон „Магнитски“.

КОНПИ ще трябва да предостави достъп до всички свои решения за отнемане на имущество, реши окончателно съдът

Това слага край на период от две години, в който КОНПИ прибегна до поредица от процедурни трикове, за да избегне изпълнението на съдебното решение, което я задължава да разкрие информацията.

Трусове в ДПС–Шумен: Областният съвет наложи декларация в подкрепа на близкия до Пеевски Хамид Хамид

След тежко мълчание по повод откритата война между Ахмед Доган и Делян Пеевски, областният съвет на ДПС в Шумен най-после излезе с позиция, която обаче предизвиква нови трусове в местната организация.