BG | EN

Деца пострадаха при полицейска демонстрация с граната за 1 юни

Снимка: Скрийншот БНТ

Три шестгодишни деца са пострадали при демонстрационно взривяване на граната от служители на полицията в Силистра по време на събитие, организирано на стадиона в града по повод деня на детето 1 юни и началото на лятната ваканция.

Инцидентът е станал днес около 11 часа по време на полицейска демонстрация на това как се залавя престъпник, при която е използвана граната.

На две момченца с изгаряния по крайниците е била оказана медицинска помощ в Спешния център в Силистра, след което са изписани, съобщиха от прокуратурата.

Момиченце с втора степен изгаряния е настанено в русенска болница в стабилно състояние, съобщи в ефира на БНР, директорът на МБАЛ Силистра д-р Даниела Костадинова. Раните на детето са обработени и в понеделник предстои нова медицинска интервенция, която ще бъде направена под пълна анестезия, обясни пластичният хирург Наско Тютюнджиев от болница „Медика“ в Русе, където е настанено 6-годишното момиченце.

Ивелин Чафаланов, говорител на Окръжната прокуратура в Силистра, съобщи пред журналисти: “На стадиона са присъствали около 300 деца. Те са били на доста безопасно място от извършващите демонстрацията. За съжаление при взривяването на светлинно-звуковата граната осколка е ранила три деца – две момченца и едно момиченце от детска градина “Иглика 2“, които са на 6 години… Няма опасност за живота им. Тепърва ще се установяват причините за случилото се. В момента се извършва оглед от следовател на място. Предстои назначаване на съдебно-медицински експертизи…“.

Районната прокуратура в Силистра води досъдебно производство по случая.

Заради инцидента, директорът на полицията в Силистра
ст. комисар Юлиян Караславов е временно отстранен от длъжност. Министърът на вътрешните работи е образувал дисциплинарна проверка по случая. В предаването „Хоризонт за вас“ главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов поднесе извиненията на министерството на пострадалите деца и семействата им.

Той съобщи, че са изпратени екипи от София, които да помогнат за разследването, а специализиран отряд за борба с тероризма ще проверява използваното устройство по време на демонстрацията.

Със заповед на вътрешния министър е забранено използването на светлинни и звукови устройства с отвличащо въздействие, взривни вещества и пиротехнически изделия при извършване на демонстрации от органите на полицията пред граждани, съобщиха още от полицията.Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините