Десислава Танева е съветвала земеделци да крият измами, защото „ще ни спрат финансирането“ от ЕС

„60% от хората, които получават плащания по програмата „Обвързана подкрепа“, лъжат държавата с помощта на Министерството на земеделието и храните“, твърдят земеделци

По време на онлайн заседание на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство земеделският министър Десислава Танева обяснила, че нарушенията по плащания за „Обвързана подкрепа“ трябва да бъдат крити от контролните органи , защото в противен случай Европейската комисия ще спре парите. Това става ясно от запис на заседанието, публикуван от сайта „Бивол“.

„Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране, бел. ред.) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме… Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“, казва Танева.

Думите й са в отговор на казаното по време на онлайн заседанието от Георги Василев, който е организационен секретар на асоциацията „Български пипер“. Според него в сдружението са постъпили 22 запитвания от нейни членове, финансирани с повече пари, отколкото са очаквали от обвързаната подкрепа за Кампания 2019 от ЕС.

„Ние се досещаме откъде може да са тези пари, които са в повече. Аз предполагам, че не е само при нас, а при всички зеленчуци. Бихме искали, ако може с цифри, официално как става така, че получихме тези пари, които получихме?“, е въпросът, който Велев задава на Танева.

Министърът на земеделието отговаря, че ще бъдат направени изчисления, но обяснява:

Ние защо така се въздържаме от много информация? Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. Само че, колеги, ако в това се задълбочат европейските служби и се компрометираме. Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията… Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“, казва Танева

По-късно Георги Василев коментира, че схемата се употребява за целенасочено крадене и не става въпрос за допуснати и регистрирани грешки, а за разкрити измами.

„60% от хората, които кандидатстват по тази програма, лъжат държавата с помощта на Министерството на земеделието и храните, казва Василев. Това много добре го знаят в Държавен фонд „Земеделие“ и в министерството. Откакто я има тази помощ, ние всяка година им го казваме“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам