BG | EN

Десислава Танева е новият министър на земеделието, храните и горите

Десислава Танева, Снимка: parliament.bg
Десислава Танева, Снимка: parliament.bg

Десислава Танева от ГЕРБ е новият министър на земеделието, храните и горите. Досегашният председател на парламентарната земеделска комисия беше избрана със 121 гласа „за“ и 5 „против“. Със същото гласуване от поста беше освободен Румен Порожанов, който вчера подаде оставка.

Официалната причина, която правителството обяви за оставката на Порожанов беше, че той не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството.  По-късно бе обявено, че Премиерът Бойко Борисов приел министерската оставка, тъй като заместник-директорът на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Мизова, която се оказа свързана с къщи за гости, все още е на работа, въпреки че е поискал отстраняването й. В същото време повечето анализатори припомнят, че Порожанов е подал оставка след започнало разследване за злоупотреби с европейски средства в Държавен фонд „Земеделие“, когато институцията е ръководена от него. В анализ на Емилия Милчева в Дойче веле бяха посочени и редица други действия на Румен Порожанов, които обяснават не само необходимостта от оставката му, но и липсата й.

Одобрената днес за министър на земеделието, храните и горите Десислава Танева е досегашен председател на парламентарната земеделска комисия и министър на земеделието във втория кабинет на Борисов.
Ще има промени в политическия екип, това са нормални неща, заяви новоизбраният земеделски министър Десислава Танева, цитирана от БНТ. Веднага след като депутатите одобриха кандидатурата ѝ, Десислава Танева е уверила, че Иванка Багдатова-Мизова, чийто телефонен номер беше посочен в обява за къща за гости, ще бъде освободена от поста заместник-председател на ДФ „Земеделие“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините