BG | EN

Десислава Иванчева бе осъдена на 20 г. затвор на първа инстанция

Десислава Иванчева (вляво) и Биляна Петрова минути преди да чуят присъдата. Снимка: скрийншот bTV

Бившият кмет на район „Младост“ в София Десислава Иванчева, заместикът й Биляна Петрова и обвиненият като съучастник на двете при получаване на подкуп в големи размери са признати за виновни на първа инстанция.

Десислава Иванчева е осъдена от Специализирания наказателен съд на 20 години затвор и 10 хил. лв. глоба, конфискация на част от имуществото и забрана да заема публична ръководна длъжност за срок от 20 г. Заместникът й Биляна Петрова получва присъда от 15 г. затвор, 15 хил. лв. глоба и забрана за 15 г. да заема публична длъжност и конфискация на имущество. Петко Дюлгеров е осъден на 12 г. затвор, 12 хил. лв. глоба и конфискация на имущество.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния специализиран съд.

Вчера прокуратурата поиска ефективни присъди и наказания между 10 и 30 г. затвор, както и конфискация на цялото имущество за отстранената кметица на „Младост“, бившата й заместничка и Петко Дюлгеров, обвинен като посредник в предаването на подкуп.

Според обвинението, Десислава Иванчева е поискала общо 500 хил. евро от инвеститора Александър Ваклин за придвижване на забавени негови преписки в общината. За една конкретна преписка Ваклин е дал на Петко Дюлгеров 70 хил. евро, от които той трябвало да вземе своя дял и да предаде останалите на Иванчева.

От Специализираната прокуратура заявиха, че са събрани достатъчно доказателства, които потвърждават, че бившият кмет на „Младост“ Десислава Иванчева умишлено е възпрепятствала строителни дейности в района и е задвижвала административните процедури само срещу дарения. 

Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова категорично отрекоха да са изнудвали някого или пък да са взимали подкуп. Те се заканиха, че ще заведат дело за клевета срещу заместник главния прокурор Иван Гешев, който по време на ареста им през миналата година беше ръководител на Специализираната прокуратура.

Иванчева и Петрова са с мярка „Задържане под стража“, а Петко Дюлгеров е под домашен арест.

На влизане в залата днес Десислава Иванчева и Биляна Петрова споделиха пред журналистите, че очакват оправдателни присъди. Осъдителна присъда би означавала крах на държавността, коментира в отговор на журналистически въпрос, минути преди да чуе решението на съда, Десислава Иванчева.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините