BG | EN

Десетокласник от Търговище попада под ударите на закона за участие в телефонни измами

Снимка: пресцентър – прокуратура

Районната прокуратура в Търговище е внесла в съда обвинителен акт срещу петима души, извършили телефонна измама за 76 хил. лв. след предварителен сговор. Сред подсъдимите е и десетокласник от Търговище, който неведнъж е изпълнявал ролята на муле на телефонни измамници.

Делото е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура във Варна. Сумата, предмет на телефонната измама по член 210, ал. 1, във връзка с член 209, ал. 1 от НК, извършена в съучастие, надхвърля два пъти класифициращия признак на големите размери /70 работни заплати/ и надвишава и стойността на особено големите размери /140 минимални работни заплати/. Към момента на извършване на престъплението минималната работна заплата е била 510 лева, се посочва в съобщението на прокуратурата.

На съд са предадени 22-годишният С.П., 24-годишният Й.П., десетокласникът Н.Р. като извършители на деянието след предварителен сговор, а останалите двама подсъдими – 44-годишният Хр. В. и 20-годишният А.В. са действали като подбудители и помагачи в класическата схема за оказване на съдействие при полицейска операция.

Трима от подсъдимите са с постоянни мерки за неотклонение „Задържане под стража“ с определения на Търговищкия районен съд. Най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо четвъртия подсъдим – Й.П., е била изменена от задържане под стража в парична гаранция в размер на 10 хил. лева. Непълнолетният участник в телефонна измама след първоначалното задържане е с определена от съда мярка надзор от родител.

Четирима от подсъдимите живеели в едно и също село в община Стражица. В средата на януари 2018 г. Хр.В. и А.В. се срещнали със С. П. и Й. П. с предложение да участват заедно с тях в схема за телефонни измами. Осигурили им мобилни телефони и помещение, от което да звънят на хора от Търговище, защото там бил базиран като муле за вземане на парите от измамените ученикът Н.

На 19 януари т.г. Хр. В. и А. В. завели за пореден път в помещението подсъдимите С. и Й. Около 13.40 ч. С.П. позвънил на стационарен номер, на който отговорила жена. Тя била на работното си място в държавно предприятие, където работела като счетоводител. С.П. се представил като шеф на криминалния отдел на полицията, обяснил й, че разследват телефонни измами. В списък на „измамниците“ бил намерен и номерът на жената, която всеки момент щяла да бъде атакувана от престъпниците. Жената дала и мобилния си телефон, за да поддържа постоянна връзка с мнимия полицейски шеф.

Малко по-късно на стационарния служебен телефон позвънил Й. П., който влязъл в ролята на измамника, заплашил жената, че знае всичко за нея и че ще й прати четири яки момчета да се саморазправят с нея. Поискал пари, но жената заявила, че не разполага със средства. Последвал разговор отново с „шефа на криминалния отдел“, който я попитал с какви средства разполага в банката. Жертвата отговорила, че има 75 хил. лева. Мъжът дал гаранции, че след като съдейства за задържането на телефонните измамници, парите ще й бъдат върнати веднага, но за да не се провали акцията, тя трябвало да бъде дискретна и на никого да не казва защо тегли спестяванията си.

Пострадалата отишла в банката. Познавала се със служителката и обяснила молбата си да изтегли спестяванията си веднага с наложителна покупка на апартамент в София на следващия ден. По указание на Й.П. парите трябва до бъдат оставени в храсти на детска площадка. Десетокласникът бил уведомен и отишъл в района на детската площадка, за да вземе парите.

След като оставила торбата със 76 хил. лева, жената се върнала на работното си място и се усъмнила, че е измамена. Подала сигнал на тел. 112. В същото време била получена оперативна информация, че ще бъде извършена телефонна измама и в близост до мястото, където измамената оставила парите, се намирали истински полицейски служители. Десетокласникът Н.Р. бил задържан при вземане на торбата с парите.

При претърсване на помещението, откъдето била извършена измамата, служителите на реда намерили обгорели три мобилни телефона. 48 разговора били проведени в рамките на едно денонощие с различни стационарни телефони с кода на Търговище в търсене на наивници, които да се хванат. Предстои делото срещу петимата подсъдими да бъде насрочено в Търговищкия районен съд.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините