Десетки населени места в Хасковска област са без вода след сигнал за замърсяване на р. Марица в района на Димитровград

Снимка: Скрийншот Би Ти Ви

Водоподаването на десетки населени места в област Хасково е спряно от снощи като превантивна мярка заради сигнал за умрели крави, след като са пили вода от канал до река Марица в землището на Димитровград. 

След водопой от река Марица в землището на Димитровград към 15:30 ч. вчера 28 крави и юници са починали, което доведе до опасения, че реката е била отровена. Смъртта на животните е настъпила само за десетина минути, след като те са пили вода.

Очаква се днес до обяд да излязат пробите, взети от водата по поречието па р. Марица. 

Пред БНР тази сутрин кметът на Димитровград Иво Димов съобщи, че заради опасност от отравяне на водата превантивно е спряно водоподаването в редица населени места. По думите му, първоначалната информация сочи, че най-вероятно става въпрос за залпово замърсяване с киселина или основа, по-скоро с основа. „Към този момент можа да кажа, че няма опасност за населението. Превантивно е спряна водата на всички населени места, които черпят, или имат водоизточници в непосредствена близост до коритото на река Марица. Говоря за Димитровград, за Симеоновград, за Харманли, Любимец и Свиленград“, посочи той.

Заради отравяне на водите на река Марица по течението й след Димитровград е спряно водоподаването за всички населени места, които черпят вода от помпени станции по поречието на реката до Свиленград. Това съобщи след извънредно заседание на Областния кризисен щаб областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, цитирана от местните медии.

Водата ще остане спряна до излизане на резултатите от взетите проби, посочват от Областния кризисен щаб по бедствията.

Образувано е досъдебно производство, допълни д-р Здравкова.

Направен е обход по поречието на реката, не са открити други мъртви животни, информира областният управител на Хасково тази сутрин в ефира на БНТ.

От лабораторията на РИОСВ-Хасково са взети проби от водата от цялото протежение на реката с общините Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград. От ОБДХ – Хасково пък са изпратили патолози и ветеринарни лекари да вземат проби от животните. Уведомени са всички кметове в крайречните населени места, съобщават още от щаба.

Продължават да се уведомяват животновъди, земеделци и рибари да не се допускат животни и хора в близост до реката.

През месец май миналата година във водата на помпена станция „Българин“, която е край Марица, бяха открити завишени стойности на опасните флуориди. От тогава до сега в няколко населени места водата не се използва за пиене, а от от ВиК снабдяват населението с водоноски.

От началото на годината това е трето по ред замърсяване на река Марица на територията на различни области, през които реката преминава.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам