Десетки бесарабски българи в Запорожие искат зелен коридор към България

Скрийншот от Гугъл

Десетки бесарабски българи в Запорожие искат „зелен коридор“ за евакуация към България и се надяват българското правителство да договори по някакъв начин безопасното им изтегляне към границата. Това каза Светлана Ангеловская, бесарабска българка от Запорожие и докторант в Националната музикална академия в София, чието семейство от няколко дни напразно се опитва да изпрати в България сестра й и 6-годишния й брат.

Бащата на Светлана няма право да напусне Украйна заради обявената мобилизация, затова родителите трябва да останат в Запорожие, но се притесняват за по-малките деца и искат да ги евакуират в България, обяснява младата жена.

Тя казва, че заради войната хората от Запорожие се страхуват да пътуват сами и се надяват някой да им организира зелен коридор до Черновци, пункт на румънската граница. Той обаче е на 920 км от Запорожие и до него се пътува близо 20 часа. „Моите близки се страхуват да отидат в Киев или в Одеса, защото там се водят бойни действия. Затова искат да минат границата при Черновци, откъдето се евакуират и влаковете към Полша. Лошото е, че не смеят да тръгнат, защото трябва да прекосят над 900 км, не знаят какво е по пътя, дали няма да попаднат в райони на обстрел. А досега нямат никакви контакти с българското посолство или с българските власти и са в безизходица“, заяви Светлана.

Тя поддържа непрекъснати контакти със семейството си, постоянно следи медиите за обстановката в Украйна, поддържа връзки със своите съграждани и в специалните групи във Фейсбук

„Тази сутрин хората бяха по-спокойни, но през почивните дни бяха изключително разтревожени и объркани“, разказва Светлана. „В събота хората бяха изпаднали в паника, защото нямаха никаква информация как да се свържат с българските власти, кого да търсят, телефоните не отговаряха, нямаше транспорт, нямаше безопасни пътища, само слухове. Сега обаче започнаха да се самоорганизират и се надяват на помощ от българските власти“, коментира младата жена.

Според семейството й, в Запорожие няма бойни действия, затова и няма голяма паника сред хората. „Понякога се чуват сирени, понякога се стряла в някои райони, но в града няма войски. Пускат се слухове за съседни градове, казват, че там има някакви стрелби“, преразказва Светлана. От няколко дни семейството й се е евакуирало в съседно село, за да могат да се крият в мазетата, обяснява младата жена

На 26 февруари правителството откри информационен портал в помощ на напускащите Украйна, като платформата има възможност за подаване на сигнали за помощ и евакуация на граждани. Публикувани са и телефони за връзка с посолството в киев и с генералното консулство в Одеса, но родителите на Светлана казват, че никой не е отговарял на тези телефони в събота и неделя. „Звъняли са много пъти, но така и не успели да се свържат с никого, не знаят какво да правят“, казва Светлана.

Снощи тя е писала в две групи на свои сънародници във Фейсбук, в опит да разбере колко хора искат да се евакуират от Запорожие. „От снощи до днес вече 16 души ми отговориха, че искат да се евакуират в България. И в момента още пишат във фейсбук групите, защото по-късно са видели съобщението. Освен от Запорожие, има и хора от други населени места – Малитопол, Харков, Николаев, които се надяват, че ще ги вземем по пътя“, обяснява Светлана.

Сред желаещите да се евакуират има и бесарабски българи, и украинци, дори 29-годишен мъж, който е гражданин на България. В групата са основно майки с деца, най-малкото дете е на 1 година, но има и млади момичета на 18-19 години, както и инвалид на 67 години.

Всички те се надяват, че българското правителство ще направи някаква организация за пътуването им до румънската граница, по някакъв начин ще договори с украинските власти охрана за групата и зелен коридор, по който няма да се стреля.

Заедно с други украински граждани в София и с председателката на фондация „Бесарабски българи“ Светлана Филипова, те възнамеряват да дадат пресконференция, за да запознаят обществото със ситуацията в Запорожие.

Помолихме Светлана Ангеловския да попита желаещите да се евакуират в България какво очакват в България и какви са най-големите им притеснения. На първо място хората поставят въпроса за настаняването, казва Светлана. Вече много българи обявиха, че дават своите жилища и вили за настаняване на бежанци от Украйна, но според Светлана е по-подходящо хората да бъдат настанени организирано на едно място, за да не са сами. „Може би може да им се даде някое общежитие, мислим да направим запитване към ректорите“, обяснява Светлана. Тя се притеснява, че след време може да има проблеми с настаняването, защото хората от Украйна продължават да искат да се евакуират.

Много от напускащите Украйна се питат дали могат да изведат децата си без нотариално заверени документи. „Моят брат е на 6 години и ще пътува с 21-годишната ми сестра, без родители. Но в момента не работи никакъв нотариус, дали ще им разрешат да минат границата?“, притеснява се Светлана и обяснява, че има много деца, които се изпращат зад граница с баби, сестри или други роднини.

Хората се притесняват и за домашните си любимци, които вземат със себе си. Не могат да си изоставят кучетата и котките без храна и се питат дали ще могат да се настанят с животни, казва Светлана. Много от бесарабските българи се тревожат и дали ще могат да работят у нас с украинските си паспорти, защото ще трябва да се издържат по някакъв начин. А за майките е важен и въпросът дали ще могат да си дадат децата на ясли, на градини, на училище.

Дано българската държава да ни помогне, надява се Светлана заедно с десетки бесарабски българи от Украйна. Запорожие град на река Днепър с над 700 000 души население, административен център на едноименната област в източната част на Украйна.

А днес Миролюба Бенатова написа във Фейсбук „Българи, успели да се доберат до България от Украйна, споделят, че българското външно министерство, и изобщо – държавата, не са направили нищо, за да помогнат. Организация е липсвала. Един от събеседниците по бТВ каза, че се записал като желаещ за евакуация още на 13 февруари. И до днес не е получил дори обаждане от българските власти. Не знам дали ще доживея да чуя българи в чужбина, които няма да се чувстват изоставени от външно, посолството и консулствата“…

В сряда от 14 ч. в пресклуба на БТА ще дадат пресконференция студенти от Украйна, които учат в София.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам