Ивайло Мирчев попита МВР къде са конфискуваните от държавата над 200 хил. биткойна

Ивайло Мирчев , депутат от Демократична България
Снимка: личен профил във Фейсбук

Депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев изиска детайлна информация от вътрешния министър Бойко Рашков за биткойните, които са били иззети от МВР като доказателства по време на операция „ПРАТКА/ВИРУС“ през 2017 г., съобщава пресцентърът на ДБ.

„Преди пет години Центърът за противодействие на престъпността в Югоизточна Европа съобщи, че България е конфискувала 213 576 биткойна, които по днешна цена са около седем милиарда долара. Когато биткойните са иззети, стойността им по пазарни цени е 500 милиона долара. Обстоятелствата около тази операция остават неясни и до днес, както и съдбата на самата конфискувана криптовалута“, се уточнява в информацията.

Затова Мирчев иска от вътрешния министър отговор дали е образувано досъдебно производство, внесен ли е обвинителен акт в съда, колко биткойни и други криптовалути са иззети в рамките на разследването, къде се съхраняват – на онлайн платформа/борса, на hot wallet /портфейл на даден компютър, свързан с интернет), на cold wallet /портфейл на устройство, отделно от компютъра, което няма връзка с интернет/ или на друг носител.

„Разполагат ли разследващите органи с нужните частни ключове и ключови думи за възстановяване на тези частни ключове, за да могат да се разпореждат с иззетите биткойни и други криптовалути, извършено ли е до момента някакво разпореждане с тези доказателства и ако да – какво разпореждане, кога и по каква причина, налични ли са към момента като доказателства по делото и на разположение на прокуратурата ли са?“, пита Мирчев, който ще очаква информация и от министъра на електронното управление Божидар Божанов, се посочва още в прессъобщението.

Mediapool припомня, че делото е образувано от специализираната прокуратура, ръководена известно време от Гешев. И той, и тогавашният шеф на ГДБОП Ивайло Спиридонов отричаха изземване.

„Няма иззети биткойни, към момента делото е на производство в специализираната прокуратура, разследва се от следовател, назначени са експертизи – компютърни и всякакви други, включително и такива, които ще бъдат изготвени в САЩ. И след изготвянето на ексапертизите – чака се само това заключение, след изготвяне на тези експертизи, имам уверението на прокурорите, че в максимално кратък срок ще бъдат конкретизирани обвиненията и ще бъде внесен обвинителен акт в Специализиран наказателен съд“, обещаваше преди пет
Гешев.

Срокът за отговор на министрите е 7 дни.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам