„Грижовният към хората, преданият на ГЕРБ“. Кой е кадровикът Пламен Нунев?

„Всички назначения в Русе – прокурори, съдии, директори на МВР, всеки държавен чиновник до портиер се назначава от областния координатор на ГЕРБ, депутата Пламен Нунев. Той разбира се не го прави сам. Зад гърба му е първият стълб (управляващата партия, бел. авт.). Това е обществена тайна!“. Думите са на бизнесмена Пламен Бобоков в първото му телевизионно интервю, след като бе освободен от ареста срещу рекордна гаранция от 1 млн. лв. То беше дадено за предаването „Тази събота и тази неделя“ на Би Ти Ви. Думите му станаха повод за въпроса:

Кой е Пламен Нунев?

„Мислех, че се изправям срещу Нунев, а се оказа, че съм тръгнал срещу Цветанов.“ Това сподели в частен разговор преди време вече бившият директор на УМБАЛ „Канев“ в Русе д-р Иван Стоянов. Повод за признанието му бе битка с частната болница „Медика“ в града, която той сам изведе до победен край. На цената на един инфаркт. Детайлите в тази история вече нямат значение, но е показателно за това, какво се случва на всички нива в държавата.

Собственик на частната болница „Медика“ в Русе е д-р Кирил Панайотов – една от основните фигури в структурата на ГЕРБ в Русе и спонсор на партията. Той както и депутатът от партията на Борисов Пламен Нунев, са родом от гр. Бяла, Русенско. Беленската линия продължава и в ръководството на РЗОК в Русе, където вече 10 години начело е Калоян Копчев. Според служители на здравната каса качествата му на управленец са спорни, но пък лоялността към Нунев го направи несменяем.

Че

Пламен Нунев бе „човекът на Цветанов“,

се знае от всички в Русе. Това е причината, поради която, след раздялата между първия и втория в ГЕРБ през пролетта на миналата година, градът заживя с очакване за промени. Е, имаше, но през август.

Тогава кметът Пламен Стоилов внезапно „изгоря“ в пламъците на вътрешнопартийните битки и казват, че било заради друг Пламен – днес по-актуален отвсякога – Бобоков. Именно той получи от държавата 20 млн. лв. за спортната зала, която бе построена с пари на общината и братя Бобокови, но те си върнаха всичко от вложението, като остана една дупка на мястото на някогашния Колодрум и никой не знае какво точно ще се случва там. Щедростта на братя Бобокови никога не е била „небесна награда“ и винаги е била по-скоро елемент от добре премислен бизнес модел.

След „апартамент гейт“ и отстраняването на Цветанов, запознати с вътрешнопартийните игри в ГЕРБ твърдят, че Нунев е станал

„по-тих от водата и по-нисък от тревата“.

Заклел се е във вярност на Борисов и това му осигурява място на първа линия в елита на ГЕРБ – до Цвета Караянчева, Владислав Горанов, Менда Стоянова, Даниела Дариткова и Томислав Дончев. Снимките от последните брифинги на партията са добра илюстрация за тази принадлежност към елита на управляващата партия.

Нунев е депутат от 2009 г, а как от полицейската канцелария седна в креслото на Народното събрание е друг въпрос, част от кадровата политика на ГЕРБ. Запознати с кариерата му на началник на РЗ “Полиция” споделят, че след негово нареждане за незаконосъобразни действия към лице е сигнализирана Варненската военно-окръжна прокуратура, а прокурорът Пламен Иванов лично идвал в Русе, за да извърши проверка. Какво се е случило с преписката не е известно, но скоро след това Нунев напуска редовете на МВР и завинаги остава в тежки отношения с тогавашния си началник, покойния вече ген.Ваньо Танов, тогава шеф на ОД на МВР-Русе. Между тях никога не настъпи помирение, още повече след неочакваната загуба в местните избори през 2007 г, когато кандидат на ГЕРБ с областен координатор Нунев бе Ваньо Танов, а срещу него застана червеният Божидар Йотов. Говори се, че за Генерала това било удар по честта, но…

Казват, че

поради слаби ораторски качества

на Нунев било забранено да се изказва от трибуната на парламента. Неговата стихия бил „тихия фронт“ – лобизма.

Твърдението на Пламен Бобоков, че всички назначения в Русе стават с благословията на Пламен Нунев, са истина, но донякъде. Пълната истина е, че те ставаха с резолюция на Цветан Цветанов: „Този – да, този – не“. Това не пречи първата част на твърдението да определя имиджа на Нунев като „местен феодал“. Вярно, че без него не започваше нито едно събитие, в което има държавно участие – от откриването на различни проекти, до получаването на нови автомобили „Шкода“ за полицията. Това се случи точно преди година и бе част от голямата поръчка на МВР за 346 автомобила, от които едва 10 пристигнаха в Областната дирекция в Русе. „Благодарение на депутата Пламен Нунев ние получихме тези автомобили“, обявиха тогава водещите на тържеството, а депутатът държа кратка реч.

„Благодарение на депутата Нунев“

Русе получи пари по европейски проекти, чиято реализация пък бе доверена на строителния предприемач Красимир Даков. Става дума за милиони евро, предназначени за ремонти на улици, булеварди, училища и детски градини. Именно в неговия хотел отсядаха членовете на ГЕРБ и правителството на Борисов, за да решават съдбините на държавата, Русе и дори на отделни граждани.

Ясно е, че всяка власт иска да има свои хора в структурите на общините и регионалните представителства на държавата. В театъра, в операта, дори в детските градини и училищата в Русе начело са „хора на ГЕРБ“. Като отваряме дума за културните институти, трябва да признаем, че депутатът Нунев и колежката му от парламента Светлана Ангелова бяха заведени на опера чак в Хунедоара (Румъния) по повод участие на русенски музиканти на фестивал там, но май любовта им към това музикално изкуство утихна бързо или нямат време, тъй като липсват в салона.

Едно от интересните назначения,

неофициално приписвани на Нунев е това на шефа на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав Павлин Цонев. Това е единствената извънстолична агенция, която разполага със завиден ресурс – както финансов, така и в недвижимо имущество. Бившият й шеф Георги Георгиев запази поста си 21 години и познаваше българския участък на реката като дланта на ръката си. Георгиев беше сменен с Цонев, който веднага започна усилена работа по проекти, финансирани със средства от Европейския съюз. А плавателният път по Дунав остана някак встрани от активностите му. Резултатът е, вече отдавна в реката няма и помен от плаващите навигационни знаци, които по собствените му думи трябваше „да я огряват като коледна елха“.

Ако питате русенци,

най-важно им е да имат поне трета лента на пътя до Търново и нормален път до Кубрат, но силите на депутата Нунев и останалите му седмина колеги в Народното събрание не достигат за тези дела вече десетилетия. Не успяват нито с дар словото си, нито с лобистските си способности.

От възможностите и връзките на Нунев обаче са се възползвали пенсионерски клубове, любителски състави, отделни граждани и организации, които са получавали финансова или логистична помощ от депутата или партията му. С негово съдействие в края на миналия септември бе изпратен хеликоптер в помощ на ректора на Русенския университет проф.Христо Белоев, който внезапно получи тежък инфаркт и бе откаран за лечение в София.

Такъв е Пламен Нунев – грижовен към хората, предан на партията.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам