Депутати от ПП обвиняват министъра на околната среда и водите в политическо вмешателство в работата на старозагорската РИОСВ

ТЕЦ „Брикел“ на 10.10.2022 г.
Снимката ни бе изпратена от граждани на Гълъбово

След публикация на „За истината“ от 18 ноември тази година под заглавие „Министър мести директори на екоинспекции като пешки на шахматна дъска“, на 23 ноември(сряда) четирима народни представители от парламентарната група на „Продължаваме промяната“ – Александър Дунчев, Радослав Рибарски, Цветелина Симеонова-Заркин и Христо Даскалов са депозирали в Народното събрание два въпроса към Росица Карамфилова – министър на околната среда и водите.

Първият въпрос: „защо е преместен законно назначения през юли 2022 г. след конкурс директор Диана Искрева от РИОСВ-Стара Загора в РИОСВ-Пловдив, доколкото същата е била директор на РИОСВ-Стара Загора само 20 дни, което прави обяснението „обмяна на опит“ и „повече независимост на контрола“ манипулативно?“ – пряко кореспондира с отговора, който „За истината“ получи от екип на МОСВ за т.нар. „ротация“ на директори, каквато според министерството е извършена в 7 от 15-те регионални екоинспекции в страната. 

Публикацията Министър мести директори на екоинспекции като пешки на шахматна дъска – тук

Вторият въпрос е свързан с комплексното разрешително на ТЕЦ “Брикел“(№40-Н2/2021 г.), подписано тогава от инженер Р. Карамфилова в качеството й на директор на Изпълнителната Агенция „Околна среда“.

Депутатите питат защо същото е било издадено при невъзможност да бъде спазено, кога и при какви условия ще бъде отменено, както и колко пъти е било установено нарушаването му в резултат на „неорганизирано изпускане на емисии от вредни вещества, черни сажди и черни пушеци от ТЕЦ-а“? 

Гъсти черни облаци от ТЕЦ „Брикел“ скриха небето над Гълъбово (видео) тук

В експозето към парламентарното питане народните представители посочват, че според информация от жители на Гълъбово с назначаването на Диана Искрева за директор на РИОСВ-Стара Загора контролът върху замърсяването на въздуха се е завишил значително, „но този прогрес е бил елиминиран с политическото решение Искрева само след 20 дни служба да бъде преместена за временен директор на друга РИОСВ, което е индикация за политическо вмешателство в работата на РИОСВ“.

Нещо повече, твърдят депутатите от ПГ на „Продължаваме промяната“, независимо от предишен отговор на министър Карамфилова на въпрос (№ 48-254-06-09/26.10.2022 г. за предприетите мерки от МОСВ за спиране замърсяването на въздуха в град Гълъбово, то продължава с пълна сила ежедневно-както от покрива, така и от байпасния комин, а снимки във Фейсбук, удостоверяват ясно изпускането на огромни количества неорганизирани вредни емисии в атмосферата.    

Припомняме, че командировката на Диана Искрева в пловдивската екоинспекция съвпадна с началото на делото в Административния съд в Стара Загора, заведено от „Брикел“ срещу принудителното спиране на работата на централата и с интензивните проверки на операторите на големите горивни инсталации в Източномаришкия минен басейн. Директорката на РИОСВ Стара Загора се завърна на поста си след като те бяха прекратени със заповед на министър Карамфилова. „За истината“ ще продължи да работи по този сюжет, който е възможно да разкрие зависимости от олигархични интереси на най-високо управленско ниво в МОСВ.

Питането на народните представители от ПП, може да видите тук:

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам