BG | EN

Депутатите отхвърлиха ветото на президента за дивото къмпингуване

Снимката е илюстративна. Снимка: parliament.bg

Депутатите отхвърлиха президентското вето, наложено върху промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

В пленарната зала днес „За“ законопроекта гласуваха 143 народни представители, „против“ – 66, а един се въздържа.

В края на юни държавният глава върна за ново разглеждане два от текстовете, които засягат т.нар. „диво къмпингуване“. В мотивите на президента за наложеното вето се посочваше, че промяната в закона е била предложена между двете гласувания на законопроекта, без обществено обсъждане, което оставя без отговор редица въпроси. Според Румен Радев, ограниченията за „диво къмпингуване“ по Черноморието са вече в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са определени, както не са определени и условията за ползване и престой в тези места. Освен рестриктивни правила, с промените се въвеждат и строги санкции за тяхното нарушаване.

След 6 месеца ще има правила за създаване на свободни зони за къмпингуване е уверил вносителят на законовите промени Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“, цитиран от БНР. От ГЕРБ са заявили, че ще бъдат увеличени площите за свободно къмпингуване, като ще се облекчи режима на ползването на имотите извън плажовете. От БСП останаха скептични, допълва щрихите от днешния дебат радиото. 

До президентското вето се стигна след като протестиращи от над 20 екологични организации направиха палатков лагер пред президентството с настояване Радев да наложи вето върху поправките в закона.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините