Депутатите избраха Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия

Сотир Цацаров
Снимка: prb.bg

Със 165 гласа „за“, 30 против и трима „въздържали се“ нардните предствители избраха настоящият главен прокурор Сотир Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). За втория кандидат за поста – Симеон Найденов гласуваха 12 депутати, „против“ 42, 136 „въздържал се“.

След като бе избран за председател на антикорупционната комисия Сотир Цацаров заяви в кулоарите на парламента пред журналисти, че още днес ще подаде оставка като главен прокурор. По думите му това е правилното решение и за двете институции, тъй като вече има избран главен прокурор – Иван Гешев, за когото президентът е подписал и указ. Според Цацаров, няма смисъл да се чака 10 януари 2020 г., когато официално изтича мандатът му, а указът на президента няма дата. Цацаров обясни, че Гешев може да встъпи в длъжност в момента, в който той самият бъде освободен.

Процедурата предвижда Цацаров да подаде оставка пред Висшия съдебен съвет, който трябва да я разгледа на пленум и да гласува. След това се изпраща предложение до президента Румен Радев, който трябва да подпише указ за освобождаване на Цацаров от длъжност, пояснява Дневник.

Сотир Цацаровбеше предложен за поста председател на антикорупционната комисия от управляващото мнозинство. Единствената друга кандидатура бе на партия „Воля“, като мнозина заподозряха в това опит да се демонстрира състезание без реално да има такова.

По време на днешния дебат в парламента, левицата потвърди позицията си, че няма да подкрепи нито един от кандидатите. Лидерът й Корнелия Нинова, обясни „Ние не признаваме този закон. Ние не признаваме тази комисия, защото тя е мъртво родена, няма функции, и времето доказа, че не се бори с корупцията. Ние не признаваме процедурата, по която се избира председателят от зависимите от проверките му. Ако днес попитаме някого извън тази зала с какво свързва КПКОНПИ, повечето хора ще кажат: „С незаконно придобитата тераса на нейния председател Пламен Георгиев“. И какво последва от това? За награда лично премиерът го направи консул в Испания. Това прилича на стимулиране – покриване и награждаване с постове за корупция“.

БНР припомня, че при изслушването си на 19 ноември т.г. настоящият главен прокурор открои, че КПКОНПИ не се нуждае от каквито и да е нови правомощия. Само 7% от служителите се занимават пряко с противодействие на корупцията. При всички случай броят на служителите трябва да се увеличи. Според него Дирекция „Антикорупция“ трябва да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната. Едно от предложенията на Сотир Цацаров е създаване на Консултативен съвет към Антикорупционната комисия с утвърдени юристи и учени, които да работят по законопроектите на изпълнителната власт. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам