BG | EN

Демерджиев: Има данни, че цената на един глас за изборите достига 150 лева

Полицията е получила информация, че плащанията се правят поетапно, една част - преди, а другата - след гласуване.
Министър Иван Демерджиев пред журналисти, архив
Снимка: Диана Желязкова

Има данни цената за един глас за изборите на 2 април да е достигнала и до 150 лева, предаде БТА, като цитира вътрешния министър в служебното правителство Иван Демерджиев.

Полицията е получила информация, че плащанията се правят поетапно, една част – преди, а другата – след гласуване. По думите на министъра тенденцията е и за по-голям натиск от страна на купувачите на гласове.

Във връзка с изборните нарушения МВР е образувало 48 досъдебни производства. Според Демерджиев броят им е повече от сравнимия период за предходните избори, като по тези случаи има и задържани.

По отношение схемите за купуване на гласове министърът е посочил, че се е засилил корпоративният вот, на много места, където има повече работници в едно предприятие, ръководителите, по думите на министъра, не се опитват, а налагат как да се гласува.

Демерджиев също така коментира, че МВР е успяло да свърже парични потоци с партии, но отказа да обяви предварително кои са политическите сили, за да не наруши презумпцията за невиновност.

Навсякъде има сигнали за купуване на гласове, те се получават денонощно, добавя още министърът.

През тази седмица ще има ежедневно полицейски операции, така че да се осъществи превенция в по-голяма част от територията на страната.

Във връзка с днешната акция на МВР в Казанлък и Гурково, Демерджиев казва, че тя се прави по негово разпореждане и има задържани 12 души, открити са наркотици, има данни за лихварска дейност и упражняване на принуда върху различни хора. Подобни акции ще продължат да се провеждат.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините