BG | EN

Държавата е поела окончателно контрола на храните, внасяни през “Капитан Андреево”

Фитосанитарният контрол на гранично пропускателния пункт „Капитан Андреево“ окончателно е поет от държавата, а частната компания „Евролаб 2011“, която го осъществяваше до сега, е отстранена.

Това съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред журналисти по време на посещението си на граничния пункт.

„Евролаб 2011“ е напуснала и помещенията, които заемаше до сега на границата с Турция като ключовете са иззети със заповед на областния управител на Хасковска област Минко Ангелов, съобщи още Демерджиев.

„Евролаб 2011“ извършвашей фитосанитарния контрол на граничния пункт, след като договорът за наем на помещенията беше преподписан в последния работен ден на 2021 г. В средата на 2022 г. редовното правителство на Кирил Петков реши да я отстрани и да върне контрола на Агенцията по храните (БАБХ). През юли ВАС възстанови контрола на частната фирма върху вноса на храни през границата с Турцияа.

Преди месеци служебното правителство на Гълъб Донев, взе решение помещения за фитосанитарния контрол на „Капитан Андреево“ да станат обект на националната сигурност и да не могат да бъдат ползвани от частни компании.

При посещението си на граничния пункт Демерджиев каза, че лаборатория за фитосанитарен контрол ще бъде изградена и на ГКПП „Лесово“, а капацитетът  на тази на „Капитан Андреево“ ще бъде увеличен.

В момента проби се взимат от държавни органи и се изпращат в София. Целта е времето, необходимо за тази процедура да бъде съкратено, като анализите се извършват на границата.

Демерджиев каза още, че вътрешното министерство има между 700 и 800 служители в резерв, които ще бъдат разпределени към областните дирекции на МВР, за справяне с мигрантския натиск. За тази цел вече е осигурено европейско финансиране в размер на 141 млн. евро за страната ни. 

„Говорим за камери, за термосензори, за наблюдение по въздуха с безпилотни летателни апарати, за автомобили и за един кораб“, каза още вътрешният министър.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините