Делян Пеевски е един от политиците, излезли в Досиетата „Пандора“ (допълнена)

Делян Пеевски
Депутатът от ДПС Делян Пеевски.
Снимка: Свободна Европа

Бизнесменът и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски е един от двамата български политици, които са разкрити в рамките на мащабното журналистическо разследване Досиетата „Пандора“, каза Атанас Чобанов от българския партньор в разследването Bird.bg в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по ТВ 1.

Повече информация, включително и за втория политик, чието име към момента не е известно, се очаква на по-късен етап.

Има средства, които не са декларирани, каза Чобанов по отношение на Пеевски. Той посочи, че сега ще се наложи бившият депутат да бъде проверен от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, защото е подал невярна информация в декларациите си.

„Не е проблем, че има офшорни сметки, а че не са декларирани, не са декларирани и активите на тези офшорки, с които трябва да се заеме Националната агенция за приходите“, обясни Чобанов.

Бившият депутат и медиен магнат Делян Пеевски е свързан с три офшорни фирми, за които няма следа в подадените от него имуществени декларации, посочва Чобанов. Докато е бил свързан с трите компании, включително като директор на една от тях, Пеевски е бил депутат от ДПС в 42-ото Народно събрание и директор на ДАНС.

Правилникът на Народното събрание, обаче, забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации. При встъпването си в длъжност всеки народен представител попълва специална декларация, че не заема несъвместими длъжности. Депутатите могат да имат собственост в търговски дружества, но трябва да ги декларират.

Досиетата Пандора доказват, че Пеевски е нарушил и това законово изискване, посочва още публикацията на Бюрото за разследващи репортажи и данни.

Часове след като излязоха тези данни в писмено съобщение до медиите Пеевски определи разпространената информация за недекларирани офшорни дружества като невярна. Той заявява, че винаги надлежно и в съответствие със закона е декларирал пред компетентните органи цялото си имущество и коментира, че въпросните дружества са изцяло дъщерни на дружество, в което има пряко участие и което е надлежно декларирано, като всякакви различни интерпретации са изцяло неоснователни и манипулативни.

Световни лидери, влиятелни политици, милиардери, известни личности, религиозни лидери и наркотрафиканти са укривали инвестициите си в луксозни жилища, имоти на брега на морето, яхти и друго имущество през последния четвърт век, показа разследването, основано на почти 12 милиона документа от офшорни зони по цял свят. 174 от компаниите са свързани със собственици от страната ни.

Делян Пеевски бе санкциониран и по американския закон „Магинтски“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам