Дело за укрити данъци в размер на близо 1 млн. лв. влиза в съда

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Софийска градска прокуратура (СГП) е внесла в Софийски градски съд /СГС/ обвинителен акт срещу Николай В.  за укриване на данъци в особено големи размери, съобщи прокуратурата.

Николай В. е бил предаден на съд, затова че в от 13.07.2011 г., до 15.04.2013 г. в гр. София, при условията на продължавано престъпление с 24 отделни деяния, в качеството му на лице, осъществяващо фактическа търговска дейност и функции на управител на данъчно задълженото лице – търговско дружество, като потвърдил неистина в подадени справки-декларации пред приходната агенция и приспаднал неследващ се данъчен кредит,  е избегнал установяване и плащане на данъчни задължения по Закона за ДДС и Закона за Корпоративното подоходно облагане в особено големи размери – 979 763 лева.

Според държавното обвинение, Николай В. не фигурирал юридически в структурата на дружеството, но реално извършвал и ръководител цялата му търговска дейност. Номиналният собственик нямал никакво отношение към дейността на търговския субект и получавал минимално възнаграждение от обвиняемия, за да фигурира името му като собственик и управител в Търговския регистър.

Спрямо Николай В. е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“.

Ако бъде признат за виновен Николай В. може да получи наказание от една до осем години „лишаване от свобода“, допълват от прокуратурата.