BG | EN

Дело за омраза на религиозна основа бе отложено за трети път в Смолян (обновена)

Активистите на ВМРО и „Родопски хайдути“ пред Съдебната палата
Снимка: „Отзвук“

Осем свидетели, от включените 15 в обвинителния акт, ще бъдат разпитани по делото на Ефрем Моллов, който е обвинен в проповядване на дискриминация и омраза на религиозна основа за книгата му „Има ли бъдеще Велика Булгария, или защо е скрита историята на помаците“.

Следващото заседание е насрочено за 26 март т.г., съобщи регионалното издание „Отзвук“. Свидетелите, които ще бъдат призовани, са от Рибново, Долен, София и други населени места, а делото ще тръгне в отсъствие на подсъдимия смолянчанин, е станало ясно по време на заседанието.

Бившият пчелар и председател на Европейски институт „Помак“, който живее в Норвегия – Ефрем Моллов, е с повдигнати две обвинения. Първото е, че на 5 май 2013 г. в Народно читалище „Христо Ботев“ в Смолян, където той представя книгата си „Има ли бъдеще Велика Булгария, или защо е скрита историята на помаците“, чрез нея е проповядвал дискриминация, като е прокламирал егоцентризъм, чрез абсолютизиране и етническо разграничение на група от хора, причисляващи се към помашкия етнос, като с това са се дисквалифицирали всички други българи. Проповядвал е и омраза на етническа принадлежност. Второто обвинение е, че е проповядвал омраза на религиозна основа, пише „Отзвук“.

Изданието съобщава, че активисти на ВМРО, предвождани от народния представител Александър Сиди, са изпълнили залата на Районния съд в Смолян днес.

„За пореден път сме тук, за да видим какво ще направи българския съд с поредния случай за радикализъм в страната. Познаваме отдавна г-н Моллов, добре известен е със своите безумия, които натвори в годините. И затова днес отново дойдохме да чуем, надявам се осъдителна присъда. Благодарен съм на нашите приятели от „Родопски хайдути“, които са тук с нас, за да покажем, че в България има още гражданско общество. Тук сме не като политици, а като обикновени български граждани, които се чувстват засегнати и обидени от изказванията на този въпросен господин. Отлагането на делото е гавра и подигравка с българската държава и много се надявам да бъдат предприети мерки да бъде доведен принудително“, заявил преди заседанието Александър Сиди – народен представител ВМРО, цитиран от „Отзвук“.

Според изявлението на председателя на сдружение „Родопски хайдути“ Манол Ружинов пред медиите, Ефрем Моллов разиграва съдебната система, не трябва да му се дава право на глас, нито пък да се издава подобен вид литература. „Подобен вид хора са опасни за нашето общество“, посочил пред медията Ружинов.

„Отзвук“ публикува и позицията на Ефрем Моллов, разпространена в отговор на изявленията срещу него. В писмото му се казва: „Уважаеми съграждани хайдути, Сбъркали сте адресата. Не Ви познавам лично и не съм обсъждал с Вас съдбините на Родопите и Държавата ни! Но ако бяхте истински хайдути, щяхте да защитите поробените от политиката, мафията и банките целокупно народонаселение на Родопите. Щяхте да търсите сметка на унищожителите и поробителите. Щяхте да раздадете справедливост. Но тъй като не го правите, то това означава, че Вие подкрепяте угнетителите!“ Според Моллов, нападащите го изпълняват поръчка. Той им препоръчва да прочетат книгата му и едва тогава да дискутират. „В тази книга има заложена една Велика кауза. Ще се радвам да я разберете и приемете. В нея съм показал пътя за Единението, Братството и Бъдещето ни! В моята книга няма разделение и мъст! И както се полага на Агото, първи простих и поисках прошка! Ако бяхте поне малко Вярващи, щяхте да ме разберете. Но уви! Все пак съм оптимист и вярвам, че ще се усмирите.“, пише още в изявлението на
Ефрем Моллов.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините