BG | EN

Делото срещу мигрантите, обвинени в предизвикване на безредици и днес не започна

Снимка: pixaby.com

Делото срещу мигрантите, обвинени в предизвикване на безредици и днес не започна. То се гледа в Харманлийския съд, а съдията прие аргументите на прокурора и адвокатите, че не е изтекла процедурата по издирване на останалите 11 обвинени за това, че на 24 ноември 2016 г. предизвикаха безредици, довели до щети за десетки хиляди лева в Центъра за временно настаняване в Харманли. На подсъдимата скамейка се явиха 10 афганистанци, като 9 от тях поискаха да се даде ход на делото. Само един от явилите се днес обвиняеми – Идрис Бабакорхел, който се смята за организатор, не бе съгласен. Той поиска да му се осигури преводач от немски.

В края на делото в съдебната зала две жени издигнаха плакат, на който беше написано: „Свобода за 21-те емигранти от Харманли“. По-късно една от жените – Драгомира Иванова, обясни, че според нея мигрантите имали право да се бунтуват защото лагера е бил затворен и смята, че това е било абсолютно неоправдано. „Това не е център за задържане, а след това това полицията при потушаване на бунта приложи огромно насилие, бяха пребивани хора на случаен принцип и смятаме, че за това беззаконие трябва да се търси отговорност от нея.“, каза още жената. На въпроса одобрява ли действията на емигрантите, тя отговори, че ако хората са отчаяни, те предприемат отчаяни действия. „Смятам, че тези хора са били в пълното си право да се разбунтуват срещу условията,“ заключи тя.

В подкрепа на мигрантите се изказа и друга жена, която се представи като гражданин на ЕС. На английски тя обясни, че полицейското насилие не е оправдано и че в резултат на това 15 годишно момче е изпаднало в кома, но никой не разследва случая.

Днес бе вторият опит на съда да стартира делото. При първия опит през април съдът не даде ход на делото тъй като 10 от обвиняемите не са били редовно призовани.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините