BG | EN

Делото срещу кмета на Пловдив за изграждането на зоокъта окончателно е върнато на прокуратурата

Снимка: podtepeto.com

Според Апелативния специализиран наказателен съд, липсват конкретни доказателства, които да показват, че обвиняемите съзнателно са нарушили служебните си задължения, и не се разбира логическата връзка между посочените от прокуратурата нарушения и настъпилите вреди.

Делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев за изграждането на зоокъта в града под тепетата окончателно е върнато на прокуратурата, предаде регионалното издание „Под тепето“. Тотев бе подсъдим заедно със заместника си Димитър Кацарски и кмета на район „Западен“ Димитър Колев. Със свое определение Апелативният специализиран наказателен съд е отхвърлил всички възражения в протеста на прокуратурата срещу прекратяване на процеса, което бе постановено от долната съдебна инстанция в средата на юни.

През октомври 2017 г. окръжният съд в Пловдив прекрати делото и го върна на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения. След това държавното обвинение вкара делото в спецсъда. Аргументите на спецсъда за прекратяване бяха, че липсва конкретика в обвинителния акт, което затруднява защитата на подсъдимите.
Апелативният спецсъд се е съгласил със становището на долната съдебна инстанция за липса на конкретика за действията на обвиняемите, пояснява „Под тепето“.

„Посочването на нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП) или неизпълнение на задължения не е достатъчно в случая да обоснове съставомерност на деянието. Правилно в атакуваното определение е застъпено становището, че не е посочено с твърдените нарушения на ЗОП по какъв начин са осъществили престъпленията Тотев, Кацарски и Колев. Не става ясно от обвинителния акт в какво се изразяват помагаческите действия на обвиняемите Кацарски и Колев по отношение на Тотев“, пише в определението на апелативния спецсъд.

За да прекрати делото, спецсъдът е приел, че в обвинението не е посочено и кой е пострадалият от престъплението по служба. Прокуратурата изтъкнала в протеста си, че няма лице, което да отговаря на определението за пострадал, а има ощетено юридическо лице, което е община Пловдив. И Апелативният спецсъд обаче е посочил, че в обвинителния акт трябва изрично да бъде посочено пострадало лице.

Тримата кметове бяха обвинени в престъпление по служба във връзка с изграждането на т.нар. зоокът в Пловдив. Според държавното обвинение с действията си тримата са осигурили облага от 689 хил. лв. за фирма „Запрянови 03“ ООД, на която е възложена работата по строителството на зоокъта без обществена поръчка, а с пряко договаряне. Прокуратурата твърди, че Кацарски и Колев са действали като помагачи на Тотев, като го улеснили да извърши престъплението.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините