BG | EN

Съдът върна на прокуратурата делото за насилието над Дебора Михайлова (обновена)

Журналистите бяха допуснати в залата само в началото
Снимка: Венелина Попова

В Районния съд в Пловдив днес е обявено първото заседание по делото срещу Георги Георгиев по три обвинения на прокуратурата – шест закани за убийство на приятелката му Дебора Михайлова в периода от април до юни 2023 г., за причиняване на средна телесна повреда на непълнолетното момиче и за принуда, заради това, че е подстригал Михайлова против волята й.

Всички 12 съдии от Наказателната и Гражданската колегия на Районния съд в Стара Загора си направиха отвод като се позоваха на текст от Наказателно – процесуалния кодекс, който гласи, „че не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото“.

Всъщност, реалната причина за тези отводи е упражненият институционален натиск още в самото начало на разследването и при гледането на мярката за неотклонение на обвинения Георгиев. Лекарят, направил първата съдебно-медицинска експертиза със заключението за лека телесна повреда на Дебора Михайлова бе отстранен от работа от изпълнителния директор на университетската болница в Стара Загора до приключване на разследването. След това беше сменен наблюдаващият прокурор по случая, а зам.- окръжният прокурор, който оттегли искането за „задържане под стража“, бе понижен в длъжност от Борислав Сарафов. Публично обругана от протестиращи бе и съдията, председателстваща състава в първото дело за определяне на мярката за неотклонение на обвинения Георгиев. 

При тези обстоятелства и явно заявената воля от политици и висши магистрати делото да бъде приключено бързо и да има осъден, отводът на съдиите от Стара Загора изглежда логичен.

Дебора Михайлова пред съдебната зала в Пловдив
Снимка: Венелина Попова

Друг проблем, който вероятно също е причина за отводите, е липсата на достатъчно убедителни доказателства за вината на обвинения Георги Георгиев. Не е ясно дали разследващите са търсили друг евентуален извършител на престъпленията, извършени срещу Дебора Михайлова или изобщо не са работили по друга версия. В хода на разследването адвокатът на Георгиев каза, че няма открити следи от присъствието на Георги в дома на похитената в нощта на престъплението, както и че не е открит на място биологичен материал от него. Въпреки тези факти обвиняемият остана в ареста.

Делото в Районния съд в Пловдив днес се гледа при закрити врати.

При въпрос на репортер на „За истината“ защо медиите няма да бъдат допуснати в залата при високия обществен интерес към делото, съдия Десислава Порязова отговори: „Защото ще излязат факти от интимния живот на Дебора“. На влизане в съдебната палата в Пловдив самата Михайлова бе придружена от майка си и небиологичния си баща.

Съдът даде ход на разпоредителното заседание,

въпреки че на него нямаше представител на Районна прокуратура – Пловдив, който е бил редовно призован.

Десислава Калайджиева и Ивелина Косева – наблюдаващи прокурори по досъдебното производство на Районната прокуратура Стара Загора бяха командировани за делото в Пловдив.

На заседанието Дебора Михайлова беше конституирана като частен обвинител, но съдът отхвърли гражданския й иск от 200 хил. лв. в това производство.

Други 200 хил. лева вече са събрани в дарителската сметка на Дебора.

Адвокатите на Георгиев са поискали промяна на мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“ с мотива, че обвиненията за закана с убийство са разположени в дълъг период от време – 7 месеца и правата на личността надделяват над обществения интерес, заради липсата на доказателства, които да обосноват това задържане.

В обвинителния акт не са посочени конкретни факти за закани с убийство, а само голословни твърдения от чат- кореспонденция в „Instagram“ между Дебора и Георги, извадени от контекста, заяви пред медиите Валентин Димитров – един от адвокатите на Георгиев след края на заседанието.

Съдът прекрати делото и върна досъдебното производство на прокуратурата с мотиви за множество процесуални нарушения, но остави Георгиев в ареста.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините