Делото за разораните пясъчни дюни на плаж Смокиня започна отново

Снимка: Фейсбук

Делото за унищожаването на пясъчни дюни на плаж Смокиня в началото на 2019 година влезе в съда. Обвиняеми са двама души – бизнесменът Иван Нончев и Манол Пазвантов. Първият наел втория, като багерист да изравни дюните. Делото е за унищожаването на над 1200 кв. метра бели дюни.

Внесъл съм отново обвинението този път за унищожаване на природна забележителност, природно местообитание и повреждане на пясъчна дюна. Както стана ясно от съдебното заседание не уважиха искането, отправено от защитата за отвода ми, както и  тяхното искане  за връщането на делото на прокуратурата, продължаваме на 5 октомври, заяви наблюдаващият прокурор Ангел Георгиев, цитиран от Радио Бургас.

Според обвинението, Нончев е дал съвети и пари  на Манол Пазвантов с багер без регистрационен номер  да намали височината на дюни в м. „Каваците“ на границата на източната и югоизточната част на имота му  като става дума за над – 1295 кв.м. в защитена територия и прилежащата територия за опазването й.

Заседанието ще продължи през есента с разпит на двама свидетели и изслушване на всички експертизи, сред които комплексна геоморфологична експертиза.

Адвокатите настояват за освобождаване на подзащитните им от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

В съдебната зала днес Нончев е заявил, че не се смята за виновен. Запитан какво е правил с багер на плажа, Пазвантов отговорил, че е работил, за да си изкарва прехраната.

Окръжен съд- Бургас прекрати досъдебното производство през февруари 2020 г.

Съдът констатира, че се установяват нови фактически положения, различни от събраните доказателства в хода на съдебното следствие.

За унищожаване на природна забележителност, законът предвижда наказание – глоба от 2 хил. лв. до 10 хил. лв. или лишаване от свобода до 3 години.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам