Делото за разораните дюни на „Смокиня“ отново спря

Снимка: Фейсбук

Казусът с разораните дюни край плаж Смокиня север е пренасочен за разглеждане от друг съдебен състав и ще отнеме време докато той поеме делото в Окръжен съд – Бургас и определи следваща дата за съдебно заседание.

Причина за промяната е продължителното боледуване на съдия, информира Радио Бургас.

Делото е определено да се гледа по реда на съкратено съдебно следствие, с призоваване на всички вещи лица и двама свидетели.

Обвиняеми са Иван Нончев и Манол Пазвантов, първият като подбудител, а вторият – извършител на унищожаването на природна забележителност, природно местообитание и повреждане на пясъчна дюна. Нончев наел Пазвантов, като багерист да изравни дюните. Делото е за унищожаването на над 1200 кв. метра бели дюни.

Случаят е от началото на 2019 година. Според обвинението, Нончев е дал съвети и пари  на Манол Пазвантов с багер без регистрационен номер  да намали височината на дюни в м. „Каваците“ на границата на източната и югоизточната част на имота му  като става дума за над – 1295 кв.м. в защитена територия и прилежащата територия за опазването й.

Заседанието, започнало през лятото, трябваше да продължи днес с разпит на двама свидетели и изслушване на всички експертизи, сред които комплексна геоморфологична експертиза.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам