Делото за плажа в „Росенец“ беше отложено за април

Снимка: Фейсбук профил на Радио Бургас

За 21 април т.г. беше отложено делото, свързано с плажа край т. нар. „летни сараи“ на Доган в парк „Росенец“, което се гледа в Бургаския административен съд. То е по жалба на фирма „Стрейтлайн“, управлявана от проектанта на сараите Калин Тихолов, относно заповед на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Институцията е извършила замерване и е изготвила специализирана карта за плаж, но от фирмата твърдят, че такъв там няма. 

Делото беше отложено заради неизготвени експертизи. Назначени са съдебно – геодезическа и съдебно техническа експертизи. Едната все още не е изготвена, а за другата се търси вещо лице геолог, след като от БАН са казали, че не разполагат с такъв, информира Радио Бургас.

„Становището на кадастъра е, че това е ивица, плажна. Ние сме го нанесли като съществуващ плаж и заповедта (за обявяване на картата – б.а.) е факт“, категорична е адвокатът на агенцията по кадастър Цена Вичева.

Защитникът на „Стрейтлайн“ пък твърди, че теренът не е пясъчен, а е самозалесил се. „Има нарушения в самата процедура. Не смятаме, че плажът стига до сградата. Защото сградата е, образно казано, в гората, в храстите.“, посочва той.

В средата на месец януари доброволци се събраха на акция по почистването на плажа в „Росенец“ точно заради жалбата, която беше внесена в Адинистративния съд в Бургас срешу решението на Службата по геодезия, картография и кадастър да промени статута на терена от земеделска земя в плажна ивица.

В продължение на 6 години плажът беше ограден и недостъпен за хората до лятото на 2020 година, когато съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, членът на партия „Да, България“ Иво Мирчев и общинският съветник от коалицията в Бургас Димитър Йорданов показаха какво се случва при опита на граждани да приближат т.нар. Догансарай и предизвикаха масови протести и „масово ходене на плаж“ в района.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам