Делото за биооранжерията на Доган в „Росенец“ се връща в Админисративен съд – Бургас

Изглед от високо към имота, свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк „Росенец“.
Снимка: скрийншот от Гугъл мапс

Върховният административен съд върна делото за събарянето на оранжерията в имота, известен като „летните сараи“ на Доган за ново разглеждане от друг състав на Административен съд – Бургас.

Съдиите мотивират действията си с факта, че според съдебно-техническата експертиза има разминаване в квадратурата на оранжерията и описания в документите обем и така не става ясно коя част от нея трябва да бъде съборена.

Според върховните магистрати не е изяснена и годината на построяване на обекта, което има значение за режима на търпимост на обекта.

Собственикът на сградата иска запазването на парника, именно позовавайки се на търпимостта.

Делото във ВАС е образувано след като по-рано Бургаският административен съд обяви, че постройката е незаконна и трябва да се събори за сметка на собственика фирма „Хермес Солар“.

За делото в Административен съд – Бургас – тук

Предисторията: След гражданските протести през лятото на 2020 година, Община Бургас направи проверка на законността на резиденцията, при която се оказа, че за част от построените обекти няма документи. По отношение на оранжерията, в която почетния председател на ДПС отглеждал биокраставици и домати, няма строителни книжа и инвестиционен проект. Заповедта на Общината за събаряне на обекта, обаче, беше обжалвана от фирма „Хермес солар“, която се води собственик.

През миналата седмица фирмата, която притежава земята под резиденцията, загуби делото срещу вписването в кадастъра на плажа до резиденцията. В решение на Административен съд – Бургас от 9 декември т.г. се казва, че арх. Калин Тихолов (проектант на лятната резиденция и представляваната от него фирма „Стрейтлайн“ – бел.ред.) няма правен интерес да обжалва решението за вписването на крайбрежната територия като плаж и така съдът запази публичния достъп до плажа край лятната резиденция.

Преди това на първа инстанция соственикът загуби и делото за събарянето на двуетажната посторойка на кея. Преди три седмици постройката бе обявена от Бургаския административен съд за незаконна и подлежаща на събаряне.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам