BG | EN

Делата срещу каналджии: трудно събираеми глоби и включване на чужденци в схемите

Полицията извежда от съда сирийски гражданин, уличен в трафик на мигранти
Илюстративна снимка: Иван Атанасов

По-голям брой са образуваните досъдебни производства за каналджийство в района на Бургас.

Според данни на Районната прокуратура, от началото на годината до края на април те са 40 броя срещу 40 извършители. За същия период през миналата година досъдебните производства са били само 20 срещу 35 извършители. През летните месеци, заради топлото време, трафикът се увеличава и още повече.

На фона на останалите дела, които се разглеждат в Районния съд в Бургас, тези за каналджийство са сравнително малка част. Това са 24 дела от началото на годината до края на април. 10 Десет от тях са протекли по общия ред, а 14 по съкратените производства и споразумения.

Ефективните присъди са рядкост

Трите ефективни присъди, които Бургаският съд постанови за сирийските граждани Омар Аднан, Ахмад Муфид и Абдулах Абдулуахед по обвиненията им в каналджийство се оказват рядкост.

„Това са едни от най-рядко налаганите наказания като причините са няколко, те са комплексни. Това се наблюдава в цялата страна, при всички съдилища, които работят по тези текстове от закона. Извършителите основно са или непълнолетни и по закон наказанията им се редуцират, или са неосъждани, малоимотни с добри характеристични данни и такива, които не дават възможност да налагаме ефективни наказания. Това се дължи според мен, моето лично наблюдение, на много прецизния подбор на извършители от организаторите на каналите. Те си подбират лица, които отговарят на тези критерии, за да не лежат ефективно и по този начин убеждават все повече и повече хора да се включат в мрежите им“, обясни председателят на Районния съд в Бургас Евгени Узунов.

Задържаните трафиканти са предимно български граждани, но има и такива от Беларус, Грузия, Египет, Молдова, Сърбия, Франция, Тунис и Украйна.

Обикновено за този вид престъпления се използват граждани с по-нисък социален статус, с финансово необезпечение. Това е и по-лесен начин да бъдат мотивирани да извършат и това престъпление. Нямаме данни тези лица да са били принуждавани или заплашвани за извършване на този вид престъпления, но те са може би по-лесно манипулируеми. Като възрастова граница – тя е средно между 30-50 -годишни“, допълни административният ръководител на Районната прокуратура в Бургас Мария Маркова. Рядкост са непълнолетните извършители като например Ахмад Муфид. Според статистиката има и други случаи, при които задържаните трафиканти са бежанци от Украйна или Грузия, пребиваващи в страната ни с хуманитарен статут.

Зад този вид престъпления има добре организирана международна мрежа. „Ние задържаме обикновено прекият извършител на деянието, но зад него стоят група извършители. При наличието на данни за други лица, респективно ние отделяме материали и продължаваме разследването и за неустановените, какъвто е случаят и с Омар Аднан, Ахмад Муфид и Абдулах Абдулуахед. Там също бяха установени и други лица, извършители като националности, които пребивават на територията на България и в чужбина. Имаме и преписки относно участието на полицейски служители“, обясни прокурор Маркова. 

Тенденцията е да се използват чужденци

Оказва се, че пътят на мигрантите вече се пренасочва към Карнобат заради включването им в автомагистралата. Поради тази причина и най-много дела в областта се гледат именно в Районния съд в Карнобат. Любопитна подробност е, че повечето от трафикантите използват телефони Айфон, а комуникацията им се извършва предимно през платформите WhatsApp, Сигнал и Телеграм. Службите ни обаче имат затруднения за разбиването им и извличането на информация от тях.

Наказанията за този вид престъпление по закон са от 1 до 6 години затвор и глоба от 5000 до 20 000 лв.

„На мен особено болна тема ми е тази глоба, почти във всички случаи несъбираема, тъй като имуществата на извършителите са или липсващи, или има невъзможност за събирането на такива.

Тенденцията, която напоследък се забелязва е да се вкарват чужди граждани, повечето от балканските държави като Сърбия, Северна Македония, Румъния, Украйна, хора, на които не можем и да проследим дори имотното състояние, камо ли да съберем някакви средства от техния патримониум“, обясни съдия Евгени Узунов. Според него, трябва да има двустранни преговори на държавно ниво между българското правителство и Република Турция, както и между страните от Европейския съюз и тези, от които идват самите мигранти.

Той допълни, че завишаването на наказанията може да доведе до изместване на трафика на мигрантите към Северна Македония или Гърция, но няма да реши трайно проблема.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Петя Михова
Завършила е бакалавърска степен по „Културология”, както и две магистратури – по „Вътрешнополитическа журналистика” и „Бизнес администрация – развитие на човешките ресурси” в СУ „Св. Климент Охридски”. През 2015 г. започва стаж в регионалния сайт „Gramofona.com”, след това работи в Радио „Фокус” – Бургас. От края на 2016 г. е репортер и водещ на новини в „Радио Бургас“. Тя постига най-добър резултат в „БНР – Академия 2018” с фичъра си „Далече от затвора”. През същата година е класирана в челната тройка на конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“ в категория „Радио“ за материала си „Саниран блок в Бургас протече след по-малко от година“.

Още от автора

Окръжният съд в Бургас обяви ПСФК „Черноморец“ АД в несъстоятелност

Делото по процедурата за обявяването в несъстоятелност започна през 2019 г. До производството се стигна заради многото задължения на дружеството към различни кредитори, сред които бивши работници и служители.

В последния момент: Община Бургас намери нов инвеститор за бившата авиобаза в Равнец

За терена е постъпило заявление от фирмата „Виртус Инвестмънт“, която иска да изгради там производствен комплекс, свързан с водородната индустрия.

Мащабен атракционен проект на „Уолтопия“ няма да се реализира в Бургас

Фирмата, която трябваше да изгради и стопанисва атракцион в парк „Езеро“ в Бургас, се отказа от концесията.

Още за новините

Има ли прикрита проверка на КПКОНПИ срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?

Снимки на заместник-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред ресторант „Осемте джуджета“ (вече затворен) публикува Антикорупционният фонд. Снимките са били получени в организацията от неизвестен...

Обещанията за спешен ремонт на пътя Мъдрец – Гълъбово останаха само на хартия (видео)

Три протеста и обещанията на четирима министри се оказаха недостатъчни, за да бъде ремонтиран един от най-натоварените пътища в страната - Мъдрец – Гълъбово. Това е печалната равносметка на Станислав Габровски, кмет на с. Обручище, жителите на което са едни от най-потърпевшите от лошото състояние на пътя. Той се притеснява най-вече за моста до селото, чиито ремонт е неотложен.

Ремонтът на галерията в Силистра: и покривът тече, и Общината е осъдена заради подбора на изпълнителите

Ремонтът на Художествената галерия на Силистра трябваше да приключи още в края на миналата година. Това е трети опит за изпълнението му, но вместо като в приказките да е успешен, проектът вече е извън срока за приключване, а качеството му предизвика поредица от въпроси.