BG | EN

Делата срещу каналджии: трудно събираеми глоби и включване на чужденци в схемите

Полицията извежда от съда сирийски гражданин, уличен в трафик на мигранти
Илюстративна снимка: Иван Атанасов

По-голям брой са образуваните досъдебни производства за каналджийство в района на Бургас.

Според данни на Районната прокуратура, от началото на годината до края на април те са 40 броя срещу 40 извършители. За същия период през миналата година досъдебните производства са били само 20 срещу 35 извършители. През летните месеци, заради топлото време, трафикът се увеличава и още повече.

На фона на останалите дела, които се разглеждат в Районния съд в Бургас, тези за каналджийство са сравнително малка част. Това са 24 дела от началото на годината до края на април. 10 Десет от тях са протекли по общия ред, а 14 по съкратените производства и споразумения.

Ефективните присъди са рядкост

Трите ефективни присъди, които Бургаският съд постанови за сирийските граждани Омар Аднан, Ахмад Муфид и Абдулах Абдулуахед по обвиненията им в каналджийство се оказват рядкост.

„Това са едни от най-рядко налаганите наказания като причините са няколко, те са комплексни. Това се наблюдава в цялата страна, при всички съдилища, които работят по тези текстове от закона. Извършителите основно са или непълнолетни и по закон наказанията им се редуцират, или са неосъждани, малоимотни с добри характеристични данни и такива, които не дават възможност да налагаме ефективни наказания. Това се дължи според мен, моето лично наблюдение, на много прецизния подбор на извършители от организаторите на каналите. Те си подбират лица, които отговарят на тези критерии, за да не лежат ефективно и по този начин убеждават все повече и повече хора да се включат в мрежите им“, обясни председателят на Районния съд в Бургас Евгени Узунов.

Задържаните трафиканти са предимно български граждани, но има и такива от Беларус, Грузия, Египет, Молдова, Сърбия, Франция, Тунис и Украйна.

Обикновено за този вид престъпления се използват граждани с по-нисък социален статус, с финансово необезпечение. Това е и по-лесен начин да бъдат мотивирани да извършат и това престъпление. Нямаме данни тези лица да са били принуждавани или заплашвани за извършване на този вид престъпления, но те са може би по-лесно манипулируеми. Като възрастова граница – тя е средно между 30-50 -годишни“, допълни административният ръководител на Районната прокуратура в Бургас Мария Маркова. Рядкост са непълнолетните извършители като например Ахмад Муфид. Според статистиката има и други случаи, при които задържаните трафиканти са бежанци от Украйна или Грузия, пребиваващи в страната ни с хуманитарен статут.

Зад този вид престъпления има добре организирана международна мрежа. „Ние задържаме обикновено прекият извършител на деянието, но зад него стоят група извършители. При наличието на данни за други лица, респективно ние отделяме материали и продължаваме разследването и за неустановените, какъвто е случаят и с Омар Аднан, Ахмад Муфид и Абдулах Абдулуахед. Там също бяха установени и други лица, извършители като националности, които пребивават на територията на България и в чужбина. Имаме и преписки относно участието на полицейски служители“, обясни прокурор Маркова. 

Тенденцията е да се използват чужденци

Оказва се, че пътят на мигрантите вече се пренасочва към Карнобат заради включването им в автомагистралата. Поради тази причина и най-много дела в областта се гледат именно в Районния съд в Карнобат. Любопитна подробност е, че повечето от трафикантите използват телефони Айфон, а комуникацията им се извършва предимно през платформите WhatsApp, Сигнал и Телеграм. Службите ни обаче имат затруднения за разбиването им и извличането на информация от тях.

Наказанията за този вид престъпление по закон са от 1 до 6 години затвор и глоба от 5000 до 20 000 лв.

„На мен особено болна тема ми е тази глоба, почти във всички случаи несъбираема, тъй като имуществата на извършителите са или липсващи, или има невъзможност за събирането на такива.

Тенденцията, която напоследък се забелязва е да се вкарват чужди граждани, повечето от балканските държави като Сърбия, Северна Македония, Румъния, Украйна, хора, на които не можем и да проследим дори имотното състояние, камо ли да съберем някакви средства от техния патримониум“, обясни съдия Евгени Узунов. Според него, трябва да има двустранни преговори на държавно ниво между българското правителство и Република Турция, както и между страните от Европейския съюз и тези, от които идват самите мигранти.

Той допълни, че завишаването на наказанията може да доведе до изместване на трафика на мигрантите към Северна Македония или Гърция, но няма да реши трайно проблема.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Петя Михова
Завършила е бакалавърска степен по „Културология”, както и две магистратури – по „Вътрешнополитическа журналистика” и „Бизнес администрация – развитие на човешките ресурси” в СУ „Св. Климент Охридски”. През 2015 г. започва стаж в регионалния сайт „Gramofona.com”, след това работи в Радио „Фокус” – Бургас. От края на 2016 г. е репортер и водещ на новини в „Радио Бургас“. Тя постига най-добър резултат в „БНР – Академия 2018” с фичъра си „Далече от затвора”. През същата година е класирана в челната тройка на конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“ в категория „Радио“ за материала си „Саниран блок в Бургас протече след по-малко от година“.

Още от автора

Рибарският бранш иска държавна помощ за сектора

Браншът е засегнат както от военните учения в Черно море, така и от увеличаването на защитените зони.

ПП – ДБ още обсъждат възможност за общ кандидат кмет на Бургас

Коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ трябва има общ кандидат за кмет на Бургас. Това коментира бургаският депутат Димитър Найденов. В момента той е издигнат от Инициативен комитет и се очакваше да бъде подкрепен от ДБ.

Общинският съвет в Бургас одобри разсрочване на задълженията на концесионера на подземния паркинг

Общинският съвет в Бургас одобри разсрочване на задължения в размер на близо половин милион лева на концесионера на един от най-големите подземни паркинги в центъра на Бургас - под площад „Св.Св. Кирил и Методий“.

Още за новините

Четвърти ден протест на моньори и енергетици затваря възлови пътища (обновява се)

Според протестиращите няколко поредни правителства са виновни за сегашното положение.

„Управляващата фамилия“ Ешрефоглу отстрани ГЕРБ от изборите за кмет на ключовата община Никола Козлево

След като националното ръководство на ГЕРБ в крайна сметка отказа да подкрепи за трети мандат отстранения за конфликт на интереси кмет Ешреф Реджеб, управляващата фамилия Ешрефоглу премина към НДПС, заедно с всички общински съветници и селски кметове, досегашни активисти от партията на Борисов.

Здравното министерство спря търг и иска проверка за продажбата на болничен имот във Велинград

Държавната белодробна болница „Света Петка Българска“ във Велинград е на път да се раздели с още един свой имот. Това съобщава местното онлайн издание „Темпо Велинград“. През 2019 г. лечебното заведение с управител д-р Цветан Дафов продаде земеделски земи (нива и ливади) с аргумента, че от тях трупа само загуби. На 18 септември 2023 г. обаче болницата продаде и бившата „вила на управителя“.