BG | EN

Екарисажът в Шумен заработи спешно повече от година, след като беше спрян

Илюстративна снимка: pixabay.com

След повече от година съдебни битки, най-големият екарисаж в страната – този в Шумен, отново може да упражнява легално дейността си. Вчера представители на областната дирекция по безопасност на храните са посетили предприятието и официално са отменили заповедта за неговото затваряне, издадена преди година.  Имаме пълна готовност за работа, съобщи управителят на екарисажа Мирослав Александров.

Шуменският екарисаж беше спрян през май 2018 г. по заповед на областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) с мотива, че в предприятието има нарушения.  Част от тях бяха свързани с хигиената – в едно помещение проверяващите открили паяжини по тавана, а в друго мръсен шкаф.  Подобни незначителни нарушения се оказаха достатъчни за ОДБХ да затвори предприятието, въпреки че през него са минали 7 европейски комисии, които винаги са му давали отлични оценки.  Формалните причини за спирането на екарисажа изкараха десетки работници на протест преди година, а собственикът на дружеството Мирослав Александров коментира пред журналисти, че се прилага организирана схема за ликвидиране на екарисажа в Шумен, за да се осигури пазар за инсинераторите.

Преди месец екарисажът спечели окончателно съдебната битка срещу ОДБХ – Върховният административен съд отмени като незаконосъобразни заповедите за затваряне на предприятието.  Междувременно разрастващата се епидемия от Африканска чума по свинете постави въпроса защо в тази кризисна ситуация най-големият екарисаж в страната е затворен и труповете на хиляди животни се загробват, вместо да се изгарят.  Още повече, че както посочват експертите, вирусът на чумата се унищожава единствено при термична обработка. 

Екарисажът в Шумен разполага със специализиран транспорт и стриктна дезинфекция, така че опасенията от „разнасяне“ на зараза са безпочвени.  А капацитетът на предприятието е 120 тона на денонощие и заедно с екарисажа във Варна могат да ликвидират за броени дни хилядите избити животни, вместо те да бъдат заравяни в земята.  Дали на екарисажите ще бъде възложена подобна дейност, предстои да разберем.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините