BG | EN

Двудневен форум за бъдещето на „Скаптопара“ не даде отговори за съдбата на археологическия обект

Снимка: Благоевград нюз

Без отговор останаха въпросите за съдбата на археологическите разкопки, открити по трасето на новостроящия се лот от автомагистрала „Струма“ край село Покровник след двудневния форум на тема: „SCAPTOPARA – Quo Vadis?“, който се проведе в Регионалния исторически музей в Благоевград.

Целта на кръглата маса бе на едно място да се съберат министърът на културата Боил Банов, кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), доц. Здравко Димитров от Българската академия на науките (БАН), експерти и всички, заинтересовани от съдбата на разкопките. Реалността обаче се оказа съвсем различна, пише регионалното издание „Благоевград нюз“.

Министър Банов, който е трябвало да говори за поетите ангажименти към обекта, не е присъствал, а Министерството на културата е било представено от експерт от ведомството.

Празен е останал и столът на доц. Здравко Димитров, чиято задача е била да запознае аудиторията с обекта и разкопките.

За форума не дошъл и представителят на АПИ, от когото се е очаквало да представи проект за преместване и теренна консервация на частта от археологическия обект „Скаптотара“ с експозиционна стойност.

На събитието е присъствала експертът от НИНКН Катя Трендафилова, която обаче заявила пред репортер на благовградската медия, че не е упълномощена от директора да говори и присъства само „да изслуша и да се запознае със ситуацията отблизо.“

„Вярваме, че ще бъде спазено обещанието да има отбивка към обекта, но, така че той да не остане изолиран, а да се направи връзка с останалите археологически обекти около него, което ще даде поводи на хората, не само да се отбиват от магистралата, за да видят няколко археологически артефакти, а да направят една културно-историческа обиколка“ – коментира за Радио Благоевград д-р Денис Исаев от Историческия музей в Благоевград и председател на Сдружение „Нова България“.

Според източници на „Благоевград нюз“, обаче, проект за съгласуване за „Скаптопара“ не е входиран в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Внесено е било само задание, което е недостатъчна основа да се говори за каквото и да е бъдеще на обекта, тъй като нищо не може да бъде преместено където и да е с цел консервация, без наличието на внесен от община Благоевград проект.

Пред БНР археологът Красимира Лука, член на Инициативния комитет за спасяване на „Скаптопара“ и председател на Българско археологическо сдружение, е заявила, че перипетиите и борбите за спасяването на археологическия обект продължават.

През миналата година, месеци наред благоевградчани протестираха с искане за запазването на разкопките, които попадат по трасето на изграждащата се автомагистрала. На място пристигна и лично премиерът Бойко Борисов. Накрая бе решено част от древното селище „Скаптопара” ще бъде запазена, като бъде преместена, а магистралата да свърже останалата част от обекта, която не преминава през трасето, с допълнителна отбивка.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините