„България на гражданите“ обяви, че са изчезнали десетки гласове на избиратели в Шумен

Снимка: Дияна Желязкова

Десетки гласове и вероятно стотици преференции са изчезнали при преброяването на изборните бюлетини в Шумен, алармираха на пресконференция водачът на местната коалиция „Движение България на гражданите“ (ДБГ)  Добромир Драев и групата съветници, които вече са избрани.

Шестчленната група съветници, която е трета по големина в бъдещия местен парламент и ще носи името „За Шумен“, ще сигнализира прокуратурата за доказаните случаи на изборни нарушения. 

В няколко шуменски секции изобщо не са преброени преференциите, които са били подадени за кандидатите на коалиция ДБГ. Има фрапиращи случаи и на изчезнали гласове, при които не е отразен дори личният вот на самите кандидати. На други места преференциите са задраскани по пътя от секциите до избирателната комисия. 

Ася Аспарухова, чиято лична преференция изчезна от протокола на СИК. Дамата, като кандидат за съветник, е гласувала за себе си, но в протокола на СИК пише „нула преференции“

Адвокат Даниела Русева е подала жалба за изчезналите преференции и гласове до Общинската избирателна комисия, но все още няма решение по нейния сигнал. Ето и конкретните нарушения, установени от кандидатите на ДБГ, които бяха изнесени пред журналисти:

В СИК № 69 липсват 11 преференции, подадени за кандидата от листата Валентин Василев. В протокола, донесен от застъпника на ДБГ от тази секция, преференциите са посочени. По пътя обаче от секцията до избирателната комисия, тези преференции са задраскани и гласовете за листата са намалени с 11.

В СИК № 77, където лично гласува кандидатът за съветник Ася Аспарухова не е отчетена дори нейната лична преференция, която тя е пуснала сама за себе си. Няма преференции и за нито един човек от листатата на ДБГ, в протокола е написано „нула преференции“.

В СИК №73, където гласува кандидатът Мая Маджарова, също няма отчетена нито една преференция, въпреки че там е гласувало цялото семейство на Маджарова и е поставило преференции за нея.         

В СИК №21, където гласува кандидатът Светлана Георгиева заедно с 4-членното си семейство,също няма отчетена нито една преференция за коалиция ДБГ.

„В изборната нощ стана и нещо фрапиращо, добре, че колегата Христофор Крумов беше в съседната секция и успя да предотврати масова манипулация“, заяви Даниела Русева.  Става въпрос за СИК № 5 в училище „Трайко Симеонов“, където броенето на протоколите се забавило с час-два след останалите, обясни Крумов. „Каква беше изненадата ни, когато изнесоха протоколите и за нас нямаше отчетен нито един глас!“, разказва избраният вече общински съветник. В разговор със застъпника им в тази секция човекът бил категоричен, че е гласувал за листатата на ДБГ с номер 68. Затова Христофор Крумов използвал правото си като кандидат и помолил председателката на секцията за повторно преброяване. „Председателката твърдеше, че за нас не е имало подаден нито един глас, но след новото преброявене се оказа, че в секцията има подадени 30 гласа за кандидата за кмет Добромир Драев и 24 гласа за листата“, каза Крумов. Никой обаче не успял да му обясни как десетки бюлетини са останали незабелязани и непреброени.

В СИК №17 пък има директно задраскване на резултатите в протокола, съобщи кандидатът за съветник Петър Иванов. В протокола, получен в щаба на ДБГ, гласовете за кмет са 37, но в протокола на ОИК тези гласове са задраскани и като брой е написано 30. 

Друг от кандидатите на коалиция ДБГ – Пламен Василев, директно е сигнализирал общинската избирателна комисия, след като забелязал нарушения в секция №66 в театъра. Свикана е отново цялата секционна комисия и бюлетините са преброени наново, след което са записани правилните резултати. 

Съмнителен е и резултатът за избора на селски кмет в Салманово, където кандидатът на ГЕРБ спечели на първи тур, съобщи Даниела Русева.  Коалиция ДБГ също е имала кандидат, който лично е присъствал при броенето на бюлетините и е уведомил щаба, че един глас не стига на претендента на ГЕРБ Йордан Киров, за да стане кмет и той отива на балотаж. След това обаче от комисията обявиха, че Киров е избран на първи тур. Как става така!, възмущава се юристката от групата „За Шумен“.

Повторно преброяване заради нарушения имаше и в двете секции в с. Мадара, този път по искане на БСП.  Там секционните комисии търсели идеалния хикс в квадратчетата и обявявали бюлетините за недействителни дори заради най-малкото изкривяване на знака или заради удебеляване.  А много избиратели бяха принудени да удебеляват знаците си, защото химикалките в тъмните стаички не пишаха добре. След намесата на ОИК се установи, че двете комисии в с. Мадара неправилно са обявили бюлетините за недействителни и се стигна до ново преброяване.   

„Когато ходих да подавам нашата жалба в ОИК вчера сутринта, тъкмо изкараха пресния протокол на Информационно обслужване. Не ми дадоха копие, но ми позволиха да препиша данните и аз преписах преференциите за нас. След това в окончателния протокол на ОИК всички тези преференции бяха намалени с по 3-4 броя“, съобщи Даниела Русева . 

Още едно разминаване в данните посочва Петър Иванов – в един и същи протокол първоначално гласовете за ДБГ са 662, а на следващия ден са записани 651. Преференциите за всеки кандидат са намалени с няколко броя.  Тази промяна се случва в самата общинска избирателна комисия, посочи Даниела Русева. 

Никой не може да каже дали чрез орязването на преференциите е бил намален директно и броят на гласовете, подадени за ДБГ, обясни юристката. 

Ще сезирам прокуратурата за всичко това, категорична е Даниела Русева и коментира:  Отдавна се каня, защото виждам какви неща стават в секционните комисии! Членовете на комисиите са длъжностни лица по смисъла на Изборния кодекс и най-после трява да се потърси отговорност от тези хора, които ги пишат тези протоколи. Защото те трябва да разберат, че не са там да получат някой лев, а за да свършат работа на първо място! 

Групата ще реши допълнително дали ще заведе дело и пред Апелативния съд. 

На изборите в Шумен имаше фрапиращо много недействителни бюлетини при гласуването за листи – над 4 700 при общо подадени 33 658, т.е. броят на недействителните бюлетини е цели 14 %.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам