BG | EN

Част от древното селище по трасето на автомагистрала „Струма” ще бъде преместена

Снимка: скрийншот „Благоевград нюз“

Две трети от откритите археологически разкопки край Покровник се запазват на място, строителството на магистралата продължава, а паралелно с това стартират допълнителни разкопки, до това решение са стигнали при днешната дискусия в Благоевград министърът на културата Боил Банов, представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), областният управител  Бисер Михайлов, кметът на Благоевград Атанас Камбитов,  граждани от Инициативния комитет за запазване на откритите разкопки по трасето на АМ „Струма“ край село Покровник и архитекти.

„Министерство на културата ще връчи още утре заповедта на АПИ, за да стартират на практика проект по съхраняване на трите основни открити ценности в рамките на 2/3 и съхраняване на целия обект. Проект за пренасяне в рамките на около 20 метра, така щото целият обект да бъде съхранен с неговите ключови стойностни неща и даде възможност за бъдещото развитие, социализиране, популяризиране и опазване. АПИ започва това веднага, след съответните процедури, съгласувани на всяко ниво, продължава строителството на магистралата след това“, е заявил министърът на културата Боил Банов, цитиран от „Благоевград нюз“.

Според министъра, първоначално Агенцията ще осигури на археологическия обект охрана, след излизането на АПИ, същата ще бъде подсигурена от община Благоевград.

Съдбата на разкопките се превърна в гореща тема в югозападния град. Жителите му и местната власт се обявиха срещу унищожаването на селището, което според някои може да е част от древната Скаптопара. На по-късен етап, обаче, археолози заявиха, че обектът няма общо с древния Благоевград, припомня по темата БТВ.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините