Две нови досъдебни производства за нарушаване на карантината в Търговище

Снимка: prb.bg

Прокуратурата е започнала две нови досъдебни производства за нарушаване на карантината в търговищките села Веренци и Светлен. 

При извършени полицейски проверки на 21 март е установено, че двама мъже, влезли в страната от рискови държави, не спазват наложената 14-дневна карантина. В омурташкото село Веренци нарушителят е 23-годишен мъж, който е поставен под изолация от 17 до 31 март, но не е бил открит в дома си. Другият нарушител е 38-годишен мъж от поповското село Светлен, който е под карантина за срока 16-30 март.

Разследването е по чл. 355, ал. 2  във вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс и е образувано по описите на полицейските управления в Омуртаг и в Попово. 

От началото на извънредното положение, в Търговищка област има образувани общо 3 досъдебни производства за нарушаване на карантината, които са поставени под специален надзор от Апелативната прокуратура във Варна.

Прокуратурата е образувала повече от 120 наказателни дела за нарушаване на задължителната карантина срещу разпространението на коронавируса. Най-често нарушенията се извършват от хора, които са се завърнали от страни с висок риск, но са отказали да спазват правилата на извънредното положение.

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че всеки полицай вече има
възможност да провери дали гражданин е поставен под карантина, чрез справка по ЕГН в национална база данни.

По данни на Националния оперативен щаб през последните две седмици у нас са се завърнали около 200 хил. души. Само за последното денонощие с полети са пристигнали около 15 хил. души.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам