BG | EN

Две държави са спрели да обменят данни с българската приходна агенция

Снимка: pixabay.com

Германия и Сингапур са спрели временно част от автоматичния обмен на данни с България, както и този до поискване след като в края на юни бе направен пробив в сървър на Националната агенция за приходите (НАП) и данните на над 5 млн. българи станаха публично достояние, съобщава „Капитал“

Изданието цитира  съобщение на германската федерална данъчна служба, публикувано на сайта й, в което се казва „За да защити данните на местните и чуждестранните данъкоплатци, Германия забрани обмена на данни с България по отношение на исканията за възстановяване на ДДС като вид предпазна мярка.“ 

По този повод от НАП са обяснили, че Германия е спряла временно обмена на информация за получени доходи от трудови правоотношения на български данъчно задължени лица в Германия, на изплатени директорски възнаграждения, пенсии, собственост и доходи от недвижимо имущество. „Обменът е спрян, докато германската страна не се увери, че не съществува опасност за обмена на информация“, казват от НАП. Пред „Капитал“ от германското финансово министерство определя случая като сериозен инцидент и обяснява, че чакат мерки от страна на България.

От 300 партньорски данъчни служби, които българската приходна агенция е уведомила за проблема с хакерската атака, към момента в НАП са получили официално уведомление и от Сингапур – спрени са обменът на информация при поискване и автоматичният обмен. Капитал пояснява, че в този случай вероятно става въпрос за взаимодействието по линия на инициативите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), т.е. за справките с данъчна и банкова информация за лица и фирми, както и за отчетите на големи мултинационални компании, посочва изданието.

Мярката означава, че ако в момента НАП има нужда от бърза справка за данъчно задължено лице от България, вероятно няма да може да разчита на колегите си от Германия и Сингапур.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините