BG | EN

Две денонощия гори Регионалното депо за битови отпадъци край старозагорското село Ракитница, въздухът пак чист

Илюстративна снимка: Michael Schwarzenberger от Pixabay

Пожарът на Регионалното депо за битови отпадъци край старозагорското село Ракитница продължава второ денонощие.

Той възникна в полунощ на 6 срещу 7 септември по неизяснени досега от властите причини. Втори ден продължават действията по гасенето и засипването с пръст на обхванатите от пожара 40 декара площ. Хората от селото се оплакват от задушаване, кметицата отказа коментар за медията ни.

Пред „За истината“ Ивелина Костадинова – ръководителка на депото обясни, че пожарът е бил повърхностен, но не можа да конкретизира на каква дълбочина е обхванал пластовете. Във всички случаи изключва да е засегнал геомембранния слой, което би създало риск от замърсяване на почвите и водите в региона. Село Ракитница е само на километър от депото в западна посока, а Стара Загора –  на по-малко от 14 км на изток. На въпроса ни има ли предположение какво може да е предизвикало пожара, ръководителката на депото отговори, че причините могат да са различни, но изключи палежът да е умишлен. Тя твърди, че отпадъците се оросяват редовно, но тогава е малка и вероятността метанът, който се отделя при гниенето на органичните вещества, да се е самозапалил.

Костадинова уточни, че единствено битовите отпадъци от община Стара Загора се сепарират в екоцентъра и се депонират без пластмаса и метали. Останалите общини не практикуват разделно събиране и не минават през сепариращи инсталации. И въпреки, че камионите, които влизат в депото, се наблюдават, риск винаги съществува, например от жар, останала в пепелта от изгарянето на дърва и въглища за битово отопление, която хората изхвърлят в контейнерите за смет. Затова на терена на депото винаги имало подготвена земна маса за запръстяване на отпадъците при необходимост.

Според Диана Искрева  – директор на РИОСВ-Стара Загора пожарът е ограничен, но все още не е напълно овладян. По думите й качеството на въздуха не създава риск за здравето на населението в околните села и Стара Загора. Наднормени стойности досега са отчетени единствено при фините прахови частици. Мониторингът на въздуха ще продължи до утре – 09 ноември.

Без отговор обаче остават въпросите ни защо в Ракитница е била докарана мобилна автоматична станция от Пловдив, а не е използвана тази на старозагорската лаборатория, както и какви параметри на въздуха се измерват. Защото при горене на органични съединения могат да се отделят различни емисии и вредни газове, в това число и силно токсични. И изглежда странно при пожар на 40 декара отпадъци качеството на въздуха да не се е променило, още повече на фона на черните облаци дим, които вятърът разнасяше в различни посоки през тези две денонощия.

Процесът на приемане на отпадъци от 11-те общини на областта и от Твърдица не е спирал. От 70-те декара на депото е подготвена площадка от 20 декара–записана с пръст, със специална маркировка и далеч от пожара. Там ще продължи депонирането, но приемането на камионите ще става по-бавно от обичайното, докато пожарът не бъде напълно потушен.

Община Стара Загора кандидатства пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДОС) с проект за разширяването на Регионалното депо край село Ракитница с още една клетка, защото капацитетът на първата е почти запълнен, обяви пред „За истината“ ресорният заместник-кмет Йордан Николов. През лятото в Стара Загора ексминистър Борислав Сандов коментира пред медиите, че Европейската комисия вече не финансира подобни проекти, но и не ги забранява, а финансирането им ще бъде осигурено със средства от ПУДОС по ОП „Околна среда“. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините