Улица в Шумен, ремонтирана за 2 млн. лв. по европроект, пропадна заради липсваща канализация

Месец май 2018 г. Кметът Любомир Христов и строителите се хвалят пред журналисти с „образцовия ремонт“ на ул. „Тича“. Сн. Радиан.бг, архив

Шуменската улица „Тича“, която през 2018 г. беше основно ремонтирана с 2 млн. лв. по европроект, пропадна заради проблем с канализационната мрежа.

Оказа се, че дъждоприемните решетки по милионната улица не са свързани с канализация, а на места самата канализация изобщо липсва.

Днес от община Шумен пуснаха лаконично съобщение на сайта си, че улицата е затворена за движение заради проблеми с канализацията и че екипи на ВиК – Шумен и на общинското строително предприятие извършват ремонтни дейности на място.

Улицата беше изцяло преасфалтирана през лятото на 2018 г., а кметът на Шумен Любомир Христов специално заведе журналистите там, за да се похвали с „образцовия“ ремонт. Тогава градоначалникът обяви, че се въвежда 5-годишна забрана за копаене по „Тича“, но забраната издържа само 4 години

По ул. „Тича“ бяха преасфалтирани 600 метра пътно платно, бяха подменени двата тротоара и уличното осветление, изградиха се подпорни стени, а в началото на улицата беше направена и канализация, според уверенията на строителите.

Изпълнител на обекта беше софийската фирма „Виа Конструкт Груп“, която получи за ремонта на улицата малко над 2 милиона лева.

След 4 години се установи, че на места канализацията изобщо липсва

„Проблемът е с дъждоприемните шахти и ВиК няма нищо общо с тази авария“, подчертаха от водния оператор в отговор на нашите въпроси за извършващия се на улицата ремонт. От дружеството обясниха, че улицата е пропаднала, тъй като поне две дъждоприемни решетки не са свързани с канализацията.

ул „Тича“ в Шумен след ремонта.
Снимка: радиан бг

„Едната решетка не е над шахтата, а встрани от нея. Така че водата влиза през решетката, но не отива в шахтата, а някъде наоколо. Под втората решетка има шахта, обаче изобщо няма тръба към канализацията. Поради това дъждовните води са се изливали не в канализацията, а под уличното платно, което е предизвикало пропадане“, казаха от ВиК.

Бивши служители на дружеството, живеещи в района, които днес са били свидетели на ремонтните работи заявиха, че канализационната тръба, положена под улицата, е от някакъв мек материал, който изобщо не е подходящ за канализация. Възможно е именно защото е мека, тръбата да е била смачкана при трамбоването и така да е прекъсната връзката между шахтите и канализацията, предполагат експертите.

Те коментират, че вероятно ще трябва да се разкопава още, за да се види колко голям е проблемът: „Когато водата тече под асфалта, тя изнася почвата и прави пътната настилка нестабилна. Затова не се знае докъде е стигнал проблемът“

От кметството обявиха, че ще проверят гаранционните срокове и ако улицата все още е в гаранция, строителят ще трябва да отстрани проблема за своя сметка.

Според бивши служители на ВиК, до изтичането на гаранцията има 2 месеца. Това обаче още не е потвърдено от общинската администрация. Да се надяваме, че проверките няма да продължат 2 месеца…

Ул. „Тича“ беше ремонтирана по проект за блогоустрояване на градската среда на стойност 7,2 млн. лв., по който бяха рехабилитирани улици и зелени площи на пет места в града. Ремонтите започнаха в началото на 2018 г. и продължиха до края на годината. Основната част от средствата – 6,1 млн. лв., бяха осигурени по ОП „Региони в растеж“, а един милион лева бяха от национално съфинансиране.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам