Две години след пожара Тютюневият град в Пловдив все още чака промяна

Снимки: podtepeto.com

Две години след пожара в историческия Тютюнев град в Пловдив складовете все още изгорели и разрушени, предаде регионалното издание „Под тепето“.

Само камерите за видеонаблюдение и укрепителните конструкции около двата най-ценни склада, собственост на дружеството Р.И.П.А. , предвещават някакво илюзорно на този етап бъдеще на Тютюневия град, допълва изданието. Като добра новина посочва отварянето на две улици за движение и това, че Фондация „Пловдив 2019” всеки момент ще се нанесе официално в бившия мебелен магазин Галеро, както вече сторила Държавна опера- Пловдив.

Улиците са все така тъмни и безлюдни. Инфраструктурата е все така недокосната, е установила още проверка на „Под тепето“. Обещаната от общината реконструкция на цялата зона така и не е започнала, констатира още изданието. Не било ясно и какво става с изготвения цялостен проект за Тютюневия град.

Припомняме, че по данни на Общината, с решение от 14 август 2018-а година Административен съд – Пловдив отхвърлил жалбата на „Р. И. П. А.“ ООД по образувано дело от 2016-а срещу заповед на кмета на Пловдив, която е основана на Закона за културното наследство и задължава дружеството да извърши  укрепителни дейности, да загради и укрепи изгорелите тютюневи складове. Решението, обаче, подлежеше на обжалване.

Ансамбълът от Тютюневи складове в Пловдив, построени 20-те години на миналия век, стана част от Европейския път на индустриалното наследство /European Route of Industrial Heritage/по-рано през тази година.

Пожарът в Тютюневите складове в Пловдив избухна на 20 август 2016 година.Пламъците бързо обхванаха няколко сгради, които са паметници на културата и са защитени по смисъла на Закона за културно наследство. Според прокуратурата пламъците тръгнали от стаята на 44-годишния Любомир Данчев на четвъртия етаж в склада на ул. „Екзарх Йосиф” 13, където бездомникът живеел. Той хвърлял в кошче стари вестници и недоизгасени фасове. Самият Данчев категорично отрече това.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам