BG | EN

Две години по-късно: Прокуратурата няма да повдига обвинение за побоя над кмета на Белгун

Снимка: Принтскрийн от видео на „Добрич онлайн“

Прокуратурата няма да повдига обвинение за побоя над кмета на Белгун Благомир Станев, извършен след изборите на 4 април 2021 година.

Това съобщи регионалното издание „Про Нюз“ – Добрич, като цитира говорителя на Районната прокуратура в града Даниел Илиев.

Материалите по случая са били изпратени на наблюдаващия прокурор по-рано този месец. Той се е запознал и ги е върнал за предявяването им на пострадалия. Няма привлечено лице в качеството на обвиняем, защото според наблюдаващия прокурор няма основание за извършване на такова процесуално-следствено действие, е посочил Илиев.

За мълчанието на прокуратурата и „бързината“ на разследването – тук

Припомняме, че случаят с побоя на кмета на каварненското село Белгун придоби публичност няколко дни след парламентарните избори на 4 април 2021 година.

Постадалият кмет е разказал, че около 3.30 след полунощ на 5 април в дома му го посетили двама души. Казали му, че кметицата на Каварна Елена Балтаджиева (ВМРО) и председателят на Общинския съвет Йордан Стоянов (ГЕРБ) го канят в офиса на ГЕРБ да отпразнува с тях победата, която партията е постигнала в Каварна. Когато чух името на кметицата се отзовах, казва Станев. Когато отишъл в офиса на ГЕРБ обаче Балтаджиева я нямало. „Те са използвали името й, за да могат да ме извикат от селото в Каварна”, обяснява кметът. По думите му повод за побоя в нощта след изборния ден на 4 април бил фактът, че в селото на изборите имало пуснати цели 11 гласа за ДПС . „Аз как мога да контролирам хората кой за кого да гласува? Не съм вътре в урната”, коментира кметът.

По думите му в офиса в Каварна го очаквали Илиян Събев, председателят на ОбС-Каварна Йордан Стоянов, Ивайло Ангелов, Северин Ников, техническият секретар и две млади момчета, които той не познавал. Станев седнал на един от диваните до Събев, който започнал да го обижда, псува и да изсипва отпадъци върху него. Станев не се е съпротивлявал, тъй като в града се говорело, че въпросният Събев има престъпно минало, свързано с бивши групировки, и тогава той започнал да го удря, да го залива с алкохол. Нанасял му удари по главата, с автоматичен нож го порязал по крака. Йордан Стоянов, пък снимал с телефон и му казал, че трябва да подпише заявление за напускане на ГЕРБ, защото не е допринесъл с нищо за партията в изборния ден.

Пострадалият подал жалба в Окръжната прокуратура в Добрич и в други институции, към която е приложил и медицинско свидетелство, издадено му от Съдебна медицина.

За Про Нюз Добрич председателят на ГЕРБ в Каварна Йордан Стоянов по-късно обяснил, че това било провокация заради резултата на изборите на 4 април.

Как председателят на ОбС – Каварна остава на поста си въпреки скандала с пребития кмет на с. Белгун – тук

Тепърва ще се изясни каква е причината държавното обвинение да откаже да повдигне обвинение – поради неустановен конкретен извършител, защото телесната повреда е престъпление от частен характер или по друга причина – това ще стане ясно от финалния акт на прокурора, пише днес „Про Нюз“ – Добрич, като цитира говорителят Илиев. Пострадалият – кметът на Белгун Благомир Станев, трябва да бъде запознат с всички доказателства по делото и евентуално да направи възражения или искания за събиране на доказателства, допълва медията.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините