Два мандата за ГЕРБ в Габрово, по един за БСП и „Има такъв народ“

Отляво надясно: Томислав Дончев, Павлин Ганчев, Любомир Каримански, Крум Дончев

Утре се очаква ЦИК да обяви разпределението на мандатите по избирателни райони, но по места е ясно кого изпращат избирателите в следващия парламент след проведените на 4 април парламентарни избори.

Със сигурност ГЕРБ ще има двама депутати от габровски избирателен район, толкова, колкото е печелила партията на последните три парламентарни избора. Мандати вземат Томислав Дончев и Павлин Ганчев. Мандатът на Дончев е сигурен още от следизборната нощ, на Ганчев стана ясен след окончателното преброяване на преференциите.

Мандат за Павлин Ганчев е една от изненадите на парламентарния вот.

С гласовете за него беше пренаредена листата на ГЕРБ и Ганчев от седми стана втори, измествайки досегашния областен управител на Габрово Невена Минева.

Изненада е и обхвата на подкрепата, която Павлин Ганчев получава. Той има най-много (903) преференции не от Севлиево или общината, от която е родом, и в която е общински съветник, а от Габрово. В градските секции на областния град Ганчев е по-разпознаваем като представител на гражданите в парламента става ясно от секционните протоколи.

В Севлиево преференциите за него са 132, от севлиевските села събира 84 преференциални гласа. Най-много са от две села – Батошево (34) и Душево (27).   

Така общият брой на предпочитанията за него е 1340. Водачът на листата Томислав Дончев получава 3133 лични гласа (освен 8366 без отбелязана преференция). За коалицията ГЕРБ-СДС в Габрово гласуваха 32.20 на сто от избирателите в неделя.

„Има такъв народ“ след 4 април е втора политическа сила в региона с 19.82% от вота. Водач на листата в Габрово и вероятен депутат е финансовият експерт Любомир Каримански.  

Четвъртият мандат, който в Габрово от години е най-труден за прогнозиране и обикновено отива при различни партии на различните избори, този път е за БСП, ако презавъртането на числата не промени нещо.

В последните три парламентарни вота Левицата не успява да надскочи летвата от един мандат, а през 2021 г. спечелването и на толкова се оказа трудно. С 15.71 на сто от гласовете на избирателите БСП изпраща в парламента автомобилния пилот Крум Дончев, водач на листата. Въпреки немалкото преференции (1254) те няма да стигнат на втората в листата и досегашен народен представител Кристина Сидорова за пренареждане.   

Ако месец преди изборите интригата в Габрово се въртеше точно около четвъртия мандат, който на всеки избор отива при различна партия, през 2021 г. четвъртият мандат се очертава да бъде за БСП.

ДПС очаквано не успя да събере гласове за мандат. За партията в областта гласуваха 1818 избиратели и то основно от севлиевски села. С вот от 3.68% сценарият от 2014 г., когато ДПС взе мандат с преразпределени от чужбина гласове няма как да се повтори.

Почти равни гласове получават в областта формациите „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. За коалицията на Мая Манолова и т.нар. Отровно трио гласуваха 5.84 на сто от отишлите до урните, „Демократична България“ получи 5.40 на сто подкрепа. С тези резултати двете формации не могат да очакват мандат в Габрово.

Утре се очаква ЦИК да обяви броя мандати, които ще има всяка политическа сила в парламента. До неделя ще бъдат известни и конкретните имена на народните представители, след като тези от тях, участвали в две листи, изразят предпочитанията си коя област ще представляват.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам