BG | EN

Два лева на час ще струва паркирането в синята зона на Монтана

Илюстративна снимка: Фейсбук/Martin Krystev

Два лева ще струва за час платеното паркиране в центъра на града, решиха общинските съветници като одобриха Наредба за реда на престоя и паркирането на пътни превозни средства на територията на град Монтана.

Предстои създаването на общинско търговско дружество “Градска мобилност“, което ще се занимава с платеното паркиране в града.

Радио Видин цитира Людмил Антов, председател на Постоянната комисия по обществен ред, транспорт, безопасност на движението, според когото начините за заплащане на услугата ще бъдат чрез мобилно приложение, което предоставя възможност за избиране на период за паркиране между един и четири часа, с билет от паркинг автомат, който ще принтира стикер за вътрешната страна на стъклото на автомобила, чрез предварително купен талон, най-вероятно в малките търговски обекти и sms съобщение.

Съветниците приеха индивидуално паркомясто или служебен абонамент да струва 200 лв. на месец. 

Общо 36 лв. ще струва свалянето на скобата от колелото на автомобила – нарушител. Триста лева е глобата за повреда на скобата. За неправилно паркиране се плаща от 10 до 50 лв. Сто лева ще струва освобождаването на кола от наказателния паркинг, плюс по 2 лв. за всеки час престой там.

В наредбата са посочени зоните за платено паркиране, както и реда за обезпечаване на самостоятелно паркомясто, абонамент срещу месечна или годишна такса, както и местата и условията за паркиране на коли за хора с увреждания.
Описан е и режима за локално преференциално платено паркиране за ППС, чийто притежатели са с адрес, попадащ в синята зона.

Очаква се новата дейност в Монтана да започне да действа през май или юни.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините