BG | EN

Два дни преди изборите кметът на Гурково Мариян Цонев е обвинен за купуване на гласове

Снимка: Скрийншот от видео на „Господари на ефира“

Софийска градска прокуратура привлече в качеството на обвиняем Мариян Цонев – кмет на община Гурково за предлагане и даване на имотна облага на различни лица с цел да ги склони да гласуват за определена политическа партия и кандидат,

съобщава на официалната си интернет страница държавното обвинение. Припомняме, че под ръководството на СГП се провежда разследване за извършено престъпление по чл. 167, ал. 2 от Наказателния Кодекс. От 31 март, когато беше образувано досъдебното производство в Районното управление на МВР в Твърдица, досега са разпитани множество свидетели, десет от тях пред съдия, извършени са обиски и са иззети 10 хиляди лева и списък с имена. 

По време на разпитите свидетелите са разказали как кметът на Гурково е събирал жители в ромската махала и им давал по 50 лева на всеки, за да гласуват за конкретна политическа партия и кандидат. Над 20 лица са потвърдили, че са получили тази сума по време на масово раздаване на пари, същото потвърдиха пред медията ни и жители на ромския квартал „Лозенец-Север“ в малкия подбалкански град. Мариян Цонев им обещавал също разрешаване на проблеми с регулацията на имоти и изграждане на водопроводна мрежа. Към жителите на квартала били отправяни и заплахи. 

 Материалите по досъдебното производство са изпратени и приети от СГП по компетентност от Териториално отделение – Казанлък при Районна прокуратура – Стара Загора. Разследването се извършва от екипи на наблюдаващи прокурори и следователи със съдействието на структурите на ДАНС за региона.

          Повдигането на обвинения на кмета на Гурково идва след разследвания на изборната търговия, фалшификации и манипулации в общината, извършени от журналистите Валя Ахчиева и Венелина Попова. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините