BG | EN

Двама лекари в Пловдив са обвинени за източване на Здравната каса

Илюстративна снимка: pixabay.com

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняеми двама лекари с инициали Н.П. на 55 години и В.С. на 54 години, за извършена документна измама.

Според държавното обвинение, в съучастие – първият – управител на медицински център за физиотерапия в Пловдив, като извършител, а вторият – общопрактикуващ лекар, като помагач, съзнателно са направили така, че единият от тях – управителят на медицински център, да получи от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) сумата от 12 900 лв.

Това е станало чрез съставяне на електронни месечни отчети за извършена лекарска работа, прегледи и медицински направления за физиотерапия с невярно съдържание.

Измамната схема е разкрита след сигнал на гражданин, който от сайта на НЗОК разбрал, че е потребител на 23 процедури в медицински център за физиотерапия в Пловдив, без реално да ги е получил. 

Разследващите са установили, че за периода от 28.09.2023 г. до 29.03.2024 г. над 30 пациенти фиктивно са били преглеждани и са им били извършвани процедури по физиотерапия, за което Здравната каса е платила на медицинския център по физиотерапия сумата от 12 900 лв.

Допълнително е било установено, че личният лекар съзнателно мотивирал седем свидетели да лъжесвидетелстват пред разследващите, като декларират, че са посещавали центъра за физиотерапия.

По случая е образувано досъдебно производство, а двамата лекари са задържани за 72 часа. 

Предстои наблюдаващият прокурор да прецени, дали да им бъде внесено искане в съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините