Български и румънски журналист са били арестувани по време на разследване край Радомир

Илюстративна снимка: pixabay.com

Разследващият журналист Димитър Стоянов е бил арестуван от полицията в Радомир вчера заедно с румънския си колега Атила Биро. За това съобщи онлайн изданието „Бивол“, за което работи Стоянов.

Димитър Стоянов
Снимка: Личен архив

„Нашите колеги Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха задържани от радомирски полицаи по време на журналистически репортаж, съобщи на страницата си във Фейсбук „Бивол“. Атила е говорил на международна конференция в София за измамите и злоупотреби с обществени средства.

От „Бивол“ свързаха ареста на Стоянов и Биро с разследването, озаглавено #ДжиПиГейт , в което се проследяват злоупотреби със средства от фондовете на Европейския съюз, в които са замесени хора от високите етажи на властта в България.

Според информацията на „Бивол“ Стоянов и Биро са били отведени в Областната дирекция на полицията в Перник, защото са се опитали да заснемат как в полето край с. Егълница, община Ковачевци, са били изгаряни документи, свързани с разследването им.

Атила Биру
Снимка: Фейсбук

„Още в деня на публикацията #ДжиПиГейт предупредихме МВР, че от сградата на „Джи Пи Груп“ на бул. „Черни Връх“ се изнасят документи, написаха в страницата си във Фейсбук, колегите на Стоянов от „Бивол“. И какво мислите, че стана? Нищо. Няма качулки, няма обиски, няма закопчани с пранги крадци на еврофондове. Два дни изнасяха и горяха документацията без нула внимание от компетентните органи. Сами проследихме къде я горят. Уведомихме МВР и колегите Димитър Стоянов и Атила Биро тръгнаха натам. В полето до Радомир, към 8 вечерта, полицаите изскочиха от храстите, тръшнаха ги, закопчаха ги с белезници и им взеха телефоните“.

Унищожени документи, за които от „Бивол“ твърдят, че са свързани с разследването им за злоупотреба с еврофондове
Снимка: „Бивол“

Пак според информация на „Бивол“ в продължение на три часа полицаите са установявали самоличността на двамата арестувани, като им е била отказана среща с адвокат или връзка с колегите им.

От полицията в Радомир и в Перник е била отказана каквато и да било информация за това къде се намират Стоянов и Биро. Според информация от Пресцентъра на МВР в София е била получена информация, че двамата не са задържани, а „отведени за обяснения в Радомир“.

Според „Бивол“ обаче това се е оказало невярно, тъй като за задържането на двамата журналисти е бил съставен протокол. От сайта заявиха в друга публикация по случая, че става дума за „репресия“, която ще бъде направена достояние на всички международни организации и институции, които се занимават със свободата на словото и погазването на демокрацията в света!

За ареста на Атила Биро е било уведомено Посолството на Румъния в София.

От Асоциацията на европейските журналисти в България припомниха по повод на ареста, че „по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани. В противен случай става дума за ограничаване на свободата на словото“.

Рано тази сутрин Димитър Стоянов и Атила Биро са били освободени от полицията в Перник.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам