BG | EN

Български и румънски журналист са били арестувани по време на разследване край Радомир

Илюстративна снимка: pixabay.com

Разследващият журналист Димитър Стоянов е бил арестуван от полицията в Радомир вчера заедно с румънския си колега Атила Биро. За това съобщи онлайн изданието „Бивол“, за което работи Стоянов.

Димитър Стоянов
Снимка: Личен архив

„Нашите колеги Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха задържани от радомирски полицаи по време на журналистически репортаж, съобщи на страницата си във Фейсбук „Бивол“. Атила е говорил на международна конференция в София за измамите и злоупотреби с обществени средства.

От „Бивол“ свързаха ареста на Стоянов и Биро с разследването, озаглавено #ДжиПиГейт , в което се проследяват злоупотреби със средства от фондовете на Европейския съюз, в които са замесени хора от високите етажи на властта в България.

Според информацията на „Бивол“ Стоянов и Биро са били отведени в Областната дирекция на полицията в Перник, защото са се опитали да заснемат как в полето край с. Егълница, община Ковачевци, са били изгаряни документи, свързани с разследването им.

Атила Биру
Снимка: Фейсбук

„Още в деня на публикацията #ДжиПиГейт предупредихме МВР, че от сградата на „Джи Пи Груп“ на бул. „Черни Връх“ се изнасят документи, написаха в страницата си във Фейсбук, колегите на Стоянов от „Бивол“. И какво мислите, че стана? Нищо. Няма качулки, няма обиски, няма закопчани с пранги крадци на еврофондове. Два дни изнасяха и горяха документацията без нула внимание от компетентните органи. Сами проследихме къде я горят. Уведомихме МВР и колегите Димитър Стоянов и Атила Биро тръгнаха натам. В полето до Радомир, към 8 вечерта, полицаите изскочиха от храстите, тръшнаха ги, закопчаха ги с белезници и им взеха телефоните“.

Унищожени документи, за които от „Бивол“ твърдят, че са свързани с разследването им за злоупотреба с еврофондове
Снимка: „Бивол“

Пак според информация на „Бивол“ в продължение на три часа полицаите са установявали самоличността на двамата арестувани, като им е била отказана среща с адвокат или връзка с колегите им.

От полицията в Радомир и в Перник е била отказана каквато и да било информация за това къде се намират Стоянов и Биро. Според информация от Пресцентъра на МВР в София е била получена информация, че двамата не са задържани, а „отведени за обяснения в Радомир“.

Според „Бивол“ обаче това се е оказало невярно, тъй като за задържането на двамата журналисти е бил съставен протокол. От сайта заявиха в друга публикация по случая, че става дума за „репресия“, която ще бъде направена достояние на всички международни организации и институции, които се занимават със свободата на словото и погазването на демокрацията в света!

За ареста на Атила Биро е било уведомено Посолството на Румъния в София.

От Асоциацията на европейските журналисти в България припомниха по повод на ареста, че „по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани. В противен случай става дума за ограничаване на свободата на словото“.

Рано тази сутрин Димитър Стоянов и Атила Биро са били освободени от полицията в Перник.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Списъци с имена и стари изборни документи откри полицията в монтанско село

Мъж на 54 години и съпругата му на 56 години от село Якимово са уличени в купуване на гласове за предстоящите на 2 април парламентарни избори

РИОСВ затваря популярния къмпинг „Айлякъ“

Регионалната екоинспекция в Бургас тази седмица ще запечата един от най-посещаваните къмпинги близо до морския град. Това съобщи Радио Бургас, като се позова на информация от собственика, който...

Прокуратурата: Събраните лични карти в Девин не са за купуване на гласове

Проверката на случая със събраните лични карти в ромския квартал в Девин не е установила организация за купуване на изборни гласове.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.