Двама души са обвинени за инцидента пред румънското посолство

Снимка: Mediapool

Прокуратурата е повдигнала обвинения на двама души (на 25 и на 32 г.) за инцидента, при който на 17 август автомобил, шофиран от жена, возеща 2 деца на задната седалка, се вряза в протестиращи, блокирали столичното кръстовище до румънското посолство, в опит да премине през блокадата. Двамата са обвинени затова, че при опита за преминаване на автомобила, са счупили стъкло, повредили са преден капак и задна регистрационна табела на колата и са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред.

Според държавното обвинение, 25- годишният Г.Г. противозаконно е повредил чужда движима вещ – лек автомобил, като счупил с ръце предно панорамно стъкло на автомобила, скачайки повредил предния капак на автомобила. Повдигнато му е и обвинение за хулиганство, отличаващо се с изключителна дързост, затова че попречил на жената да премине с управлявания от нея лек автомобил през горепосоченото кръстовище, като блъскал по колата, качил се на предния капак и счупил предно панорамно стъкло, отправяйки обидни думи.

На 32-годишния С.А. е повдигнато обвинение за извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, задето блъскал по лекия автомобил и изкъртил с ръце задна регистрационна табела.

При двете обвинения се посочва, че действията са извършени пред двете непълнолетни деца на жената, намиращи се на задната седалка на автомобила.

Двамата обвиняеми са неосъждани, посочват от прокуратурата.

Спрямо С.А. е взета мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 500 лева. Г.Г. е задържан за срок до 72 часа, след изтичането на които ще бъде изготвено и внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Общо трима протестиращи бяха задържани на 17 август вечерта, след като майка с две малки деца се опита да премине с автомобила си през хората на блокадата пред
румънското посолство.
Тази сутрин пред Би Ти Ви адвокатът на обвинения за хулиганство младеж разказа, че той е бил част от протеста, който е стигнал до „Ситняково“, пред румънското посолство, по негови думи, протестиращите са блокирали и другия булевард –
„Гео Милев“. От там е спрян достъпът на автомобилите, но един е успял да мине блокадата. На втората блокада хората са помолили шофьора да обърне, както са направили другите“. По думите на защитника, младежът не е знаел, че в колата на жената има две деца. Той видял е само, че с автомобила си тя минава през едно колело.
По твърденията на адвоката „шофьорът се засилва срещу хора, които са били пред колата. Пред него момиче е паднало пред гумите на колата. Било е голяма суматоха, имало е и деца.“

Инцидентът пред румънското посолство в София предизвика бурни реакции в социалните мрежи и един основен въпрос: Къде е полицията, чиято роля е именно предотвратяването на конфликти, незивисимо дали те са планирани провокации или инциденти? Обяснението на столичната дирекция на вътрешните работи, че полицията не охранява нерегламентирани събирания, не отговаря на въпроса силите на реда не са ли задължени по общия ред да се появят на място, на което има струпване на хора, именно заради вероятността от конфликти.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам