BG | EN

Двама души са арестувани за стрелбата по охранител в Пловдив

Снимка: podtepeto.com

Двама души са задържани с прокуроско постановление по случая с ранения охранител в пловдивския район „Северен“, който бе прострелян в краката, прибирайки се от работа в неделя сутринта. Задържаните са криминално проявени и са действали в период, в който са били в изпитателен срок. Повдигнати са им обвинения за опит за предумишлено убийство, наказанието е 20 години или доживотен затвор.

Разследването е в активна фаза, като са извършени огледи, разпитани са свидетели, назначени са експертизи, съобщи регионалното издание „Под тепето“, цитирайки данни на Пловдивската окръжна прокуратура. До момента било установено, че става дума за умишлено престъпление, което е подготвяно отдавна. По данни на държавното обвинение, „След постъпване на 29.07.2018 г. на сигнал за стрелба с пострадал в кв. Кършияка в гр. Пловдив, под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив, е започнало досъдебно производство за опит за убийство на 33-годишен пловдивчанин. В резултат на извършените от ОД на МВР – Пловдив незабавни оперативно-издирвателни мероприятия, са установени и задържани извършителите на престъплението.

На 30.07.2018 г. към наказателна отговорност за опит за предумишлено убийство (престъпление по чл. 116, ал.1, т.9, вр. чл. 115, вр. чл. 18, ал.1 от НК) са привлечени двама арменски граждани със статут на постоянно пребиваващи на територията на Република България, като С.Х. на 28 години е обвинен, че е действал като извършител на деянието, а А.О. на 30 г. – като негов помагач.

Опитът за убийство е бил извършен след множество действия по приготовлението му, вкл. набавяне на оръжие, установяване местоживеенето, навиците и маршрутите на пострадалия, набавяне на средства за маскиране, оставяне на телефоните на обвиняемите на значително разстояние от мястото на престъплението, придвижване с автомобил до мястото на стрелбата и незабавно оттегляне оттам по същия начин. Именно поради тези действия, престъплението е квалифицирано като предумишлено.

Обвиняемите са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, в рамките на които ще бъде внесено искане в Окръжен съд – Пловдив за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

Установено е, че и двамата обвиняеми са осъждани. С.Х. е осъждан общо три пъти – за нанасяне на телесни повреди и хулиганство, като престъплението, в което понастоящем е обвинен, е извършено в изпитателния срок на условното му осъждане. А.О. е осъждан веднъж – за притежание на наркотични вещества, като настоящото му деяние също е в изпитателния срок на условното му осъждане.

Предвиденото от закона наказание за престъплението по чл. 116, ал.1, т.9, вр. чл. 115, вр. чл. 18, ал.1 от НК е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор и доживотен затвор без замяна.“, съобщават от прокуратурата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините