BG | EN

Двама бургаски надзиратели отиват на съд за смъртта на затворник

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение на двама надзиратели от затвора в Бургас за причинена от тях по непредпазливост, в условията на независимо съпричинителство, смърт на лишения от свобода Горан Горанов.

По информация на прокуратурата, Стилиян К. и Ангел М. са привлечени като обвиняеми за това, че на 25.03.2017г., за времето от 07.00ч. до 07.30ч., като надзиратели в Затвора-Бургас,  чрез бездействие, по непредпазливост са причинили смъртта на лишения от свобода Горан Горанов, настанен в наказателна килия във II-ра зона с повишена сигурност в Затвора – Бургас.

Сутринта на 25.03.2017г. възникнала повреда на парната инсталация в килията на лишения от свобода, при която имало свободно изтичане (пробив) на водна пара под налягане с температура 140 градуса по Целзий.

При съприкосновението й с тялото на Горан Горанов тя предизвикала тежка термична травма, несъвместима с живота. Според експертното заключение, смъртта е настъпила вследствие на термична травма – попарване на дихателните пътища и на 53% от кожата на главата на починалия, причинена от повреда на парната инсталация.

Двамата обвиняеми, въпреки че са били длъжни, не са изпълнили законовото си задължение да осигурят защитата, безопасността и сигурността на лишения от свобода, твърди прокуратурата. Според държавното обвинение, при възникналата аварийна ситуация с парното отопление, обвиняемите надзиратели не са реагирали на виковете за помощ на лишения от свобода. Обвиняемите не са предприели своевременно мерки за ограничаването, преодоляването и ликвидирането на последствията от нея и опазване на живота и здравето на лишения от свобода Горан Горанов, независимо че са забелязали излизащата пара от прозореца на неговата килия, която постепенно е изпълнила коридора на II-ра зона с повишена сигурност в Затвора – Бургас.

Спрямо двамата надзиратели е наложена забрана за напускане на страната, съобщава още прокуратурата.

Бургаски медии припомнят, че Горан Горанов е починал на 25 март 2017 г., като изкъртил тръбата на парното в килията си и буквално е бил сварен от врялата вода. „Горан беше с проблеми и не случайно беше изпратен за лечение в психиатричната клиника в Ловеч. Такива хора не трябва да бъдат в масовите затвори, а да се лекуват“, твърдят надзиратели, цитирани от медиите в морския град.

Предстои внасяне на материалите по делото с обвинителен акт в съда.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините