Двадесет от задържаните на ГКПП Калотина митничари и полицаи са обвинени за вземане на подкупи

Снимка: prb.bg

След вчерашната акция на ГКПП Калотина, при която цялата смяна от митнически служители беше задържана, днес в качеството на обвиняеми са привлечени 20 души за участие в организирана престъпна група, като сред тях е и началникът на митнически пункт „Калотина“. На него е повдигнато обвинение за организиране и ръководене на престъпната група. Повдигнати са обвинения и на 15 митнически инспектори, и на 4 служители на „Гранична полиция“.

Разследването е започнало след подадени сигнали в дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР от множество лица – предимно турски и сръбски граждани, за искани им подкупи при преминаване на граничния пункт. Пари са искани и от български граждани на влизане в България, в случаите когато превозвали хранителни продукти.

Говорителят на главния прокурор обяви, че в хода на разследването са събрани доказателства, че групата е действала от началото на 2019 г. и е имала пирамидална структура. На върха й е бил началникът на митнически пункт „Калотина“, след това са началниците на смени, а на най-ниското ниво били митничарите и граничните полицаи. Искането на подкупите ставало директно, понякога с мимики и жестове, за да подскажат и наведат шофьорите към даването на подкуп.

Според държавното обвинение, обвинените служители на граничния пункт събирали средно по 800-1000 евро на смяна при вход „камиони“, а на „изход“ сумата достигала 1300 евро. На „вход“ и „изход“ на леките автомобили се изкарвало по-малко  – между 200 и 300 евро. В края на работното време всеки митнически инспектор заделял по 50 евро от получените пари, които предавал на ръка на началника на смяната. Сумата била фиксирана, независимо колко е събрано, а останалото се поделяло между служителите.

Говорителят на прокуратурата Сийка Милева съобщи, че при извършените претърсвания и изземвания от обитавани от членове на групата жилища са иззети големи парични суми в различни валути (лева, евро, турски лири), наркотични вещества, боеприпаси и митнически пломби. В хода на наказателното производство ще бъде проверено имущественото състояние на всеки един от задържаните и дали то отговаря на доходите им, увери говорителят на главния прокурор.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам