Двадесет и пет хиляден град и пет околни села остават седем дни без вода заради авария

Снимка: Община Лом

Град Лом и пет околни села остава без вода през следващите седем дни. Причината е тежка авария и невъзможност за ремонт на тотално компрометиран участък от напорния водопровод в свлачищен район край село Добри дол, става ясно от съобщение на местната общинска администрация.

Кметът на Лом Пенка Пенкова е обявила бедствено положение. Свикан е бил и Общинският кризисен щаб.

Заради безводието детските ясли и градини, млечната кухня и училищата на територията на град Лом, ще преустановят дейността си днес и утре (18 и 19 октомври). За населението на града и селата, в които няма вода, ще бъдат осигурени водоноски, като местонахождението им ще бъде обявено допълнително, допълват от Общината.

Единственият начин за възстановяване на водоподаването за град Лом и селата Замфир,  Добридол, Сливата, Орсоя и Арчар, е свързването на новоизграден участък от напорния водопровод със стария. Технологичното време, при спешна изработка на специфични части и строително-монтажни работи, е около седем дни.

Жители на Лом са обявили, че ще поискат днес обяснение от общинското ръководство за причините, довели до спиране на водата в Крайдунавския град през следващите няколко дни. Това не са протестни действия, а обяснение за допускането на проблема, е обяснил за радио Видин Кирил Коцев, администратор на Фейсбук група, касаеща развитието на града.
 
„Крайно време да приеме сериозна мярка и дори на по- високо ниво да се постави този въпрос. Със сигурност ще искаме обяснение и ще попитаме защо толкова години, при положение, че се е знаело за аварията не са потърсени алтернативи и не са предприети сериозни мерки, защото все пак сме в 21-ви век.“ – коментира  Коцев, цитиран от БНР.

 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам