BG | EN

Демократична България оспори решението за нов заем, поискан от кмета на Варна

Общинските съветници Николай Капитанов и Мария Ангелова дадоха пресконференция по темата за новия дълг на Варна

Общинските съветници на „Демократична България“ във Варна ще поискат от областния управител да сезира Министерството на финансите и Сметната палата за законосъобразността на заема от близо 40 млн. лв., който Община Варна иска да тегли за инфраструктурни проекти и електробуси.

Според съветниците Николай Капитанов и Мария Ангелова, това е опасно за общинските финанси, а задълженията ще се изплащат за период от 15 години. 

С гласувания само преди два дни нов заем, задълженията на Община Варна стават над 130 млн. лв. При неусвоени 40 млн. от тази година и изтеглени още 40 млн. това означава, че до местните избори през 2023 г ще се изхарчат 80 млн. дълг.

Съветници в Пловдив гласуваха „за“ нов заем от 50 млн. лв., поръчан от Борисов – тук

С тегленето на нов кредит, по който не се знае точно какви ще са лихвите, ще се влезе в противоречие с чл. 32 на Закона за публичните финанси, според който годишният размер на плащанията по общинския дълг за всяка отделна година не може да надвишава 15 % от средногодишния размер на собствените приходи, обясни Мария Ангелова, която е юрист.

Според съветниците от ДБ във Варна, с този нов дълг Варна се превръща в най-задлъжнялата община на глава от населението в България.

Как Демократична България сезира областния управител за заема от 80 млн. лв. на Община Варна – тук

По-рано, през м. май тази година „Демократична България“ – Варна сезира областния управител за тегленето на заем от 80 млн. лв. от общинската администрация и за продажбата на 140 дка общински имоти.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините