Да случиш на съпруга – кой печели обществени поръчки в Шумен

Петър Петров показва схема с общите фирми на съпругите на общинари от ГЕРБ и БСП, и областния управител /ПП/. В пресконференцията участват общинският координатор на ИТН Ивайло Антонов и секретарят на партията Звездалин Звездев /вляво/ Снимка: Радиан.бг

„Мирише на корупция, конфликт на интереси и злоупотреба със служебно положение!“ – така шуменските лидери на ПП „Има такъв народ“ определиха последната обществена поръчка, организирана от община Шумен. Заданието, на стойност 750 хил. лв., е за събиране и извозване на строителни отпадъци от домакинствата.

Преди два дни поръчката беше спечелена от местна фирма -„Еко груп рисайклинг“ ООД, създадена само преди година и без дейност в бранша до този момент. Въпреки липсата на опит, именно тя е избрана от Общината и то в конкуренция с друга фирма, която има дълга практика в сепарирането на отпадъци в Шумен.

Скандаланото в случая е, че чрез свързани лица в поръчката са замесени висши държавни и общински ръководители, обяви на специална пресконференция областният координатор на ИТН Петър Петров. Чрез данни от публичните регистри, той представи историята на фирмата – победител „Еко груп рисайклинг“.

Историята на фирмата, създадена от „неслучайни“ дами

Дружеството е създадено през април 2021 г. от три „неслучайни дами“, както ги определи Петров. Бизнеспартньорки в „Еко груп рисайклинг“ стават съпругите на трима видни общинари – управителят на общинското предприятие по чистота и активист на ГЕРБ Евгени Цанков, управителят на общинското предприятие по поддръжка на паркове и активист на БСП Златин Кайряков, и общинският съветник от БСП и бивш зам. кмет на Шумен по строителството Иван Йонков.

Два месеца след регистрацията, фирмата на трите съпруги купува специализиран автомобил за извозване на контейнери със строителни отпадъци. И с това изчерпва опита си в бранша. „Нямаме информация дружеството да е извършвало друга дейност“, подчерта Петър Петров. Камионът обаче е ценен актив, защото през март тази година се оказва, че наличието на точно такъв автомобил е единственото условие за участие в общинската поръчка за извозване на строителни отпадъци.

Обществената поръчка е обявена на 1 март 2022 г. Дейностите, които трябва да се извършват по нея, са извозване на минимум 36 броя контейнери с отпадъци, с обем 5,5 кубика. Седмица след публикуването на поръчката съпругите на висшите общински ръководители внезапно решават да продадат дяловете си от фирмата „Еко груп рисайклинг“, но въпреки промяната на собствеността, адресът на дружеството остава същият. А това е характерно при фиктивно прехвърляне на фирми, коментира в тази връзка лидерът на ИТН в Шумен.

Важна подробност е, че и трите бизнесдами продават дяловете си на изплащане за три години, колкото е срокът на обществената поръчка, като първата вноска е дължима чак през 2023 г.

Намесва се още една неслучайна дама

Същевременно, много преди да бъде обявен изпълнителят на поръчката, в складова база в Шумен се появяват 33 броя чисто нови контейнери от типа, необходим за дейността, съобщи Петров и показа снимки на новите контейнери. „Тези факти говорят, че може би някой е бил сигурен, че ще спечели поръчката, за да направи такава голяма инвестиция“, коментира лидерът на ИТН.

Според условията на поръчката обаче, изпълнителят трябва да има минимум 36 контейнера плюс още няколко резервни, т.е. на фирмата не достигат 5-6 контейнара. „За наша изненада, други 6 чисто нови контейнера бяха забелязани в базата на фирма „Е-плант“, в която съсобственик е жената на областния управител Владимир Йолов. Така контейнерите стават точно 39, колкото са необходими за спечелване на поръчката“, заяви Петров и коментира:„Оказва се, че семейството на областния управител има дългогодишни бизнес отношения със семейството на общинския шеф на „Паркове и обредна дейност“ посредством фирмите „Старопрестол“ и „Екуист“ и това може да се проследи чрез Търговския регистър“.

Познатата практика с единствения допуснат кандидат

Фирмата „Еко груп рисайклинг“, вече с нови собственици, депозира офертата си в община Шумен в края на март, след като скорострелно се сдобива с лиценз за транспортиране на отпадъци. Освен нея, по обществената поръчка кандидатства и софийската фирма „Евро Импекс“ ЕООД, която до 2021 г. сепарираше битовите отпадъци на Шумен и още 4 общини от региона.

На 4 април общинска комисия отваря техническите предложения, а ценовите оферти се отварят месец по-късно.

На 23 май комисията на община Шумен излиза с решение, че декласира „Евро Импекс“. Мотивът е, че техническото предложение на фирмата не било подписано отделно от офертата, заяви Петър Петров, според когото това е чисто формален повод за отстраняване на кандидата.

Така общината класира на първо място единственият останал участник в конкурса, фирма „Еко груп рисайклинг“.

Схемата на бизнесвръзките, която от ИТН показаха пред журналистите. Снимка: Радиан.бг

„Този случай, след направените от нас проверки в публичните регистри на факти и обстоятелства, мирише доста на корупция и създава впечатление за нагласени обществени поръчки“, заяви Петър Петров. И коментира от името на ИТН: „За нас е силно притеснително, че висши общински и държавни служители могат да бъдат замесени в подобни схеми. Затова сме подготвили сигнали, които ще изпратим до компетентните правораздавателни органи. Защото мислим, че е дошъл краят на една ера от далавери в община Шумен!“

Дали прокуратурата ще открие нарушения, е отделен въпрос. Още повече, че жените на общинските шефове са излезли своевременно от фирмата. „За нас тези факти са притеснителни и имаме съмнения за корупция. Фактът, че жените на общинарите са излезли от фирмата, не е голямо оправдание, защото те все още са свързани чрез договорите за изплащане на дружествените дялове, чрез които си гарантират паричен поток през цялия срок на обществената поръчка. Те все още остават свързани, защото те очакват да вземат пари от тази поръчка“, каза Петър Петров.

ИТН продължава да иска оставката на областния управител

ИТН продължава да иска оставката на областния управител на Шумен Владимир Йолов, заяви лидерът на шуменската структура. В началото на май три от партиите в управляващата коалиция – „Демократична България“, „Има такъв народ “ и АБВ излязоха с декларация, с която поискаха Йолов да бъде сменен заради негова стара присъда за шофиране с алкохол, поради което той не може да получи достъп до класифицирана информация.

Партии от управляващата коалиция в Шумен поискаха оставката на областния управител от „Продължаваме промяната“ – тук

„Този казус става все по-голям. Тази обществена поръчка показва, че господин Йолов е връзката между БСП и ГЕРБ в община Шумен. Неслучайно единствено БСП от коалиционните партньори не подкрепи нашата обща позиция срещу Йолов. Неслучайно и ГЕРБ не са излезли с нито една негативна позиция относно проблемите по назначението на областния управител. Това за тях като опозиция е златна топка, която обаче те не са отиграли. Защо?“, попита риторично Петър Петров.

Лидерът на ИТН допълни, че събират още данни, които ще представят на следваща пресконференция „точно за връзките между ГЕРБ и БСП в Шумен, и за връзките на областния управител с тези два бизнес кръга“

„Оказва се, че хора от кръговете, управляващи Шумен през последните 15 години, са влезли в икономически взаимосвързаности, които запушват развитието на общината. Ние от ИТН не можем да допуснем това да продължава повече и заставаме против всякакъв вид схеми и далавери!“, обявиха от ръководството на ИТН в Шумен.

Всички материали по случая ще бъдат предадени на прокуратурата.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам