BG | EN

Строителството в Хитрино се оказа по-скъпо отколкото в София

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил даде пресконференция по повод обвиненията за непрозрачно харчене на парите за възстановяване на селото. Снимка Радиан.бг

Цената на квадратен метър застроена площ в с. Хитрино е около 1000 евро на кв. м., каза днес председателят на общинския съвет в селото Мустафа Ахмед. В същото време според него в София строителството излизало около 800 евро на кв.м.

Ахмед участва в пресконференцията, дадена от кмета на Хитрино Нуридин Исмаил в отговор на обвиненията, отправен от омбудсмана Мая Манолова за липса на прозрачност в разходването на средствата за възстановяване на щетите в селото след катастрофата от края на 2016 г. при която след взрив на млакова композиция, превозваща дихлоретан загината 7 души, 29 пострадаха тежко а сгради в селото бяха буквално пометени от взривнта вълна.

„Едно е да се строи къща, а съвсем друго – блок, казал Мустафа Ахмед. Къщата е много по-сложна – има наклон на терена, има септични ями.. Освен това колкото по-далече си от строителните материали, толкова по-високи стават транспортните разходи, а от там и строителството. Определено е по-скъпо да строите на село! И изобщо

животът на село е много по-скъп“, обясни Ахмед.

На 18 септември, след срещите си в изнесена приемна в с. Хитрино, Мая Манолова обяви, че е получи около 70 жалби на местни жители. В тях било изразено недоволството им от липсата на прозрачност при разходването на средствата за възстановяване на селото. За тази цел през фонда „Социална закрила“ от бюджета на „Министерството на труда и социалната политика“ бяха отпуснати 5 млн. лв.

Днес кметът на Хитрино Нуридин Исмаил заяви по време на пресконференцията си, че н е виждал жалбите и не знае какво пише в тях. Според него в Хитрино няма невъзстановени щети, а в най-лошия случай по тях е започнала работа и е направено много, за да се преодолеят последствията от трагедията.

Жалбите са писани от екипа на Мая Манолова,

една ваша колежка и от едни активист на една партия“, е казал днес кметът на Исмаил, цитиран от електронното издание Radian.bg.

По данни на местната администрация в Хитрино, от над 984 хил. лв., събрани да момента в дарителската сметка за възстановяване на последиците от трагедията, досега са похарчени 869 хил. лв. Отпускането на парите ставало с решение на местния обществен съвет.

Средствата в размер на над 1.5 млн. лв. събрани в дарителска кампания на БЧК, били изразходвани почти напълно, каза днес Нуридин Исмаил. Според него парите били харчени само след като

разходите са били одобрявани от БЧК.

С тях са били покривани разходи за топъл обяд, за дограма, електрооборудване и обзавеждане на пострадалите къщи в Хитрино.

От петте млн. лв. в във фонд „Социална закрила“, с чието разходване са свързани повечето от подадените жалби, досега били договорени разплащания на стойност 4.3 млн. лв. За почти 3 млн. от тях били издадени фактури при плащания за строително-монтажни работи, подмяна на повредена от взривовете дограма и др.

В статия, поместена по-рано пак в изданието radian.bg са публикувани мнения на двама строителни предприемачи, според които, колкото и сложно да е строителството на една къща, то трудно може да надхвърли цента от 500 евро за кв. м. След като по време на днешната пресконфаранция, журналисти от изданието поставиха под съмнение цените, цитирани от председателя на Общинския съвет в Хитрино Мустафа Ахмед, от местната администрация обясниха, че сегашните сметки имали прогнозна стойност, а окончателните цифри щели да станат ясни след отчитането на обектите.

Кметът на Хитрино заяви днес готовност заедно с Мая Манолова лично да провери всяка жалба и

обвини омбудсмана в некоректност

заради изявленията й. Според него, в атаките срещу него имало политическа намеса. „Някой сигурно иска да ми прекрати мандатите“, коментирал кметът на Хитрино. Нуридин Исмаил е дългогодишен областен председател на ДПС в региона, но след тежък разкол излезе от партията заедно с цялата общинска структура на движението.

На въпроса колко къщи все още не са ремонтирани в Хитрино, от кметския екип обясниха днес, че досега са възстановени щетите на 150 сгради, а за ремонт остават още 20. Четири от новите къщи все още се строят, тъй като собствениците оспорват решенията, обясни още Нуридин Исмаил и допълни, че все още има един човек, който живее във фургон, но общината щяла да направи всичко възможно да се завърши първо неговата къща.

Тази зима няма да има хора във фургони“,

каза кметът на Хитрино.

Междувременно, от Министерството на труда и социалната политика днес публикуваха официално становище по темата, според което Фонд „Социална закрила“ осъществява непрекъснат контрол на изпълнението на проекта за социално подпомагане на населението на село Хитрино за преодоляване на последствията от железопътния инцидент на 10 декември 2016 година. Експерти на фонда извършвали всеки месец проверки на място, при които се правили контролни замервания на действително изпълнените строително-монтажни и строително-ремонтни работи. В резултат от този мониторинг, за изплащане се одобряват единствено

разходи, които са реално изпълнени

и съответстват на представените документи.

Дейностите по проекта и тяхното отчитане са проверени от Инспектората и от дирекция „Вътрешен одит” на Министерството на труда и социалната политика. При тези проверки не са установени данни за нередности, нарушения или злоупотреби, пише още в становището.

„Изразяваме пълна готовност да разгледаме всички жалби по повод реализирането на проекта, ако такива бъдат предоставени от националния омбудсман или от други заинтересовани страни“, пише в становището на министерството.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините