BG | EN

Да поговорим за предателството и простотията в България

Снимка: Фейсбук/Левицата

И до днес се борим с проблеми, с които не сме се справяли добре още след Освобождението. Коя е границата на простотията? И коя е границата на предателството, която симпатията към една чужда държава не бива да прекрачва? – коментар на Даниел Смилов за „Дойче Веле

Митрополит Климент – или Васил Друмев, автор на „Иванку – убиецът на Асеня“, два пъти министър-председател на България и отявлен русофил – умира през 1901 година. Тогава вестникът на стамболовистите „Нов ден“ отбелязва: „Дядо Климент умрял. Бог да го прости! Голям предател беше.“.

Трите проблема

В този цитат са вплетени три проблема за граници: на свободата на словото, на предателството и на простотията. Първо, в една свободна държава гражданите могат да се изразяват така, както искат – такава държава България се е опитвала да бъде през 1901, опитва се и сега, с далеч по-голям успех. Второ, дядо Климент наистина е бил голям предател – той ревностно е защитавал руските интереси, дори когато заради тях конституцията на България е била суспендирана или когато руската империя се е опитвала да се меси директно в управлението на още крехката българска държава. Дядо Климент е обаче събирателен образ – в българската история такива като него са мнозина. Има ги по ниски и високи постове и сега.

Накрая, написаното от „Нов ден“ по повод смъртта на дядо Климент е голяма простотия, откъдето и да се погледне. Всеки човек заслужава и в смъртта му базово уважение към неговото достойнство в живота. Българската журналистика от началото на миналия век не е достигнала до това прозрение и по-скоро е следвала Байганьовската максима: Че голям мурафет ли е един вестник да се издава? Тури си едно перде на очите (па и няма нужда), па псувай наляво и надясно.“

Простотията и в наши дни се оказа печеливш бизнес модел в журналистиката и политиката. Цели медии и партии се изхранват от като цяло съзнателно генерирана простотия в публичното пространство. В някои случаи бозата прелива и гражданството се потриса от нещата, които могат да излязат от устата на публични лица. Такъв бе случаят с Вежди Рашидов, който (за пореден път) стъписа публичността с откровенията си. И най-сетне подаде оставка от политиката като цяло, което е похвален, макар и позакъснял ход.

Всъщност и до днес се борим с проблематика, с която прохождащата българска демокрация след Освобождението не се е справила добре. Коя е границата на предателството, която симпатията към една чужда държава не бива да преминава? Коя е границата на простотията, която не бива да се допуска в публичната сфера и в национален ефир?

„Другата гледна точка“

Популярната днес теза за „другата гледна точка“ е илюстрация на двата въпроса. Според тази теза дори в медиите да се обсъжда тема като канибалството например, трябва да се даде балансирано време на канибали и неканибали да участват в дискусията. Очевидно даването на възможност на всяка „друга“ гледна точка да бъде чута и обговорена е добре дошло както за предателството, така и за простотията. И двете стават нещо нормално, дори мейнстрийм – нещо утвърдено, което започва да се приема за даденост.

По конституция България е парламентарна демокрация, която зачита човешките права. Страната – с абсолютно демократично взети решения – е станала и член на ЕС и НАТО. Въпреки това обаче има мнозина, които в публичността искат да защитават „другата гледна точка“ по тези въпроси.

Каква е тази „другост“, ако не отричане на конституционната демокрация и защитаване на излизането на България от ЕС и НАТО? В стамболовите времена такова разминаване с официалната политика на страната би било достатъчно основание за репресии срещу инакомислещите. Дядо Климент например е бил осъден за обида на монарха и други измислени престъпления, заради които е заточен „до живот“ в Гложенския манастир. Петко Каравелов пък е осъден на затвор в Черната джамия за съучастие в опит за покушение срещу Стамболов, защото като чул гърмежите, отишъл вкъщи до прозореца, за да разбере какво става навън.

Явно е, че стамболовщината не е отговорът на политическото разногласие, дори когато то всъщност касае предателство на интересите на страната и защита на интересите на друга държава – традиционно Русия. Съвременна България не може и не бива да си позволява репресии срещу политически опоненти, колкото и съмнителни да са техните действия и идеи.

Същото важи и за свободата на словото – не може просто да запушите устата на журналисти, дори когато те са превърнали националния ефир в руска радио точка. Стамболовистите, а след това и наследниците им, са приемали доста драстични закони, ограничаващи словото, като споменатото вече законодателство за „обида на княжеската/царската особа“, от която си изпатил дядо Климент, но далеч не само той. Ясно е, че това не е съвременното решение на проблема.

„Всеки сам си преценя“

Но и днес сме позагубили добрия баланс. Разбира се, наказателна репресия срещу журналисти е недопустима, но това не означава, че на простотията и предателството трябва да им се дава субсидиран ефир в държавните медии. Затова има регулатори като СЕМ, които да се произнесат по въпроса с границите на допустимостта на тези два плевела в българската политика. За съжаление обаче сегашната председателка на СЕМ, заедно с двама други членове на този орган, формират мнозинство, което е много laissez faire: според това мнозинство „всеки сам си преценя“ и „другата гледна точка“ трябва да е максимално обгрижена, както по въпросите на предателството, така и на простотията. Тоест, националното радио ще звучи като „гаварит Масква“, докато балансът в СЕМ не се промени.

Конституционната демокрация работи чрез закони, правила и институции. Затова всички се стремят да реформират институционалната рамка – от конституцията, през СЕМ и т.н. Но демокрацията не е изградена от формални правила. В крайна сметка не е възможно – без да изпаднете в стамболовщина – да напишете закон срещу предателите на интересите на страната или пък срещу простотията в публичното пространство.

Затова демократичните общества са развили собствен конституционен етос – неформални правила и принципи, според които, когато простотия или предателство се появят, обществото реагира силно негативно.

Българското общество вече е интернализирало и развило някои такива принципи. Например чувствителността към корупцията е вече много висока и хората се разделят дори с любимци, когато те прегрешат. Борисов например може и да се радва, че е „изпран“ заради участието в управленската коалиция, но всъщност всички имат едно наум и петната остават в общественото съзнание. Дали тази чувствителност е достатъчна? Най-вероятно не е, но сама по себе си тя е плюс за обществото ни.

Сходна чувствителност наблюдавахме и по въпроса с насилието срещу жени, както и по въпроса с непремерените приказки на г-н Рашидов. Тези неформални правила, които действат като имунна система на обществото, са ключови за удържане на демократичния ред. Да, понякога те могат да станат твърде взискателни и да се превърнат в „политическа коректност“, която задушава дебатите. Но България не страда от свръх-развитост на тези неформални правила, а от обратното – недоразвитост. Все пак да кажете, че г-н Рашидов е жертва на „политическа коректност“, е комично: той просто прегази базови неформални норми, които съществуват във всяко що-годе цивилизовано общество.

Повече чувствителност към предателството и простотията

Накратко: България има много работа, която не може да бъде свършена с „пипването“ на един или друг закон. Примерът с дефиницията на „интимна връзка“, която започва след 60-ия ден и е само между мъж и жена, е показателен за това, че „пипването“ набързо на законите може да доведе и до чиста глупост (а и дискриминация). Развиването на неформалните принципи и на чувствителността към предателството и простотията е дългосрочна задача за партии, законодатели, регулатори, медии, университети, учители и т.н.

Българската свободна демокрация ще бъде истински защитена чак тогава, когато обществото реагира на предателството и простотията така, както реагира на насилието с макетно ножче.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Даниел Смилов
Даниел Смилов е политолог и специалист по сравнително конституционно право. Той е програмен директор на Центъра за либерални стратегии, София, ежегоден гост-преподавател в Централно европейския университет, Будапеща и преподавател по теория на политиката в катедра „Политология” на СУ „Св. Кл. Охридски”. Даниел Смилов има докторати от Централно европейския университет в Будапеща (SJD, Summa cum laude, 1999) и Оксфордския университет (DPhil, 2003). Специализирал е в University of California, Berkeley, Boalt Hall School of Law и European University Institute, Florence. Автор е на редица академични публикации на английски език в областта на конституционното право, финансирането на политическите партии и антикорупционната политика. Публикувал е и множество статии в българския печат и периодични издания.

Още от автора

Защо Борисов и Пеевски не могат да бъдат изпрани в НС

Дори да искат, ПП-ДБ не могат да изперат" Борисов или Пеевски, защото парламентът не е пералня. Само един справедлив съдебен процес може да свали корупционните съмнения от тях

След записа: няма заплаха за суверенитета, проблемът е друг

Проблем в изтеклия разговор има, но той няма общо с българския суверенитет, Даниел Смилов обяснява.

Помпат страхове, за да не види българинът истината

Служебният министър на финансите вчера почти обяви финансовия крах на България. Всичко това има една- единствена цел – да накара хората да си мислят, че корупцията не е толкова важна, когато може държавата да се "счупи".

Още анализи

Изкуствения интелект в регионалните медии – мисията е възможна

Асошиейтед прес (АП) наскоро публикува доклад, който хвърля светлина върху разбирането на местните новинарски издания за  AI и готовността им да възприемат неговите възможности, за да отговорят на своите журналистически и бизнес нужди.

„Фиктивни парични преводи“ – жп проектите, които екипът на Лаура Кьовеши разследва

рести и обиски заради злоупотреба с европейски средства. Това беше лайтмотивът на водещите новини през изминалата седмица, след като Европейската прокуратура начело с Лаура Кьовеши съобщи за предприети ефективни действия по рекордния брой сигнали за престъпления от България срещу финансите на Европейския съюз (ЕС).

Средата ни продължава да създава насилници. Защо?

Всеки път е едно и също. Повтарят се насилието, неадекватната реакция на институциите, коментарите от типа "а какво ще кажете за насилието над мъже?" и дискусиите дали жената си го е "заслужила". Споделянето на откъси от "Невеста Нена" на Елин Пелин, възмущението в социалните мрежи и материалите по темата - също.